Organisatie - 17 januari 2008

Dane Bicanic beste docent van 2008

‘Zij die durven les te geven moeten nooit stoppen met leren.’ Deze boodschap had prof. Dane Bicanic, donderdag 10 januari bij de uitreiking van de Leermeesterprijs 2008. Hij is geliefd vanwege zijn beeldende, actuele lessen.

1735_nieuws.jpg
De prijs voor beste docent van Wageningen Universiteit werd uitgereikt tijdens de nieuwjaarsborrel van de studentenraad in het Wiskundegebouw. Bicanic kreeg een replica van ‘De Leermeester’, het object van Jan Praet dat voor de Leeuwenborch staat, en 2500 euro om het onderwijs verder te professionaliseren.
De Kroaat is na zijn studie natuurkunde naar de Verenigde Staten gegaan. Daar kwam hij in aanraking met een geweldige diversiteit aan mensen, wat hem ook in Wageningen altijd heeft aangetrokken. De studentenjury roemt Bicanic om zijn enthousiasme en zijn lessen, waarin hij biofysica op een beeldende manier integreert en constant verbanden legt met zaken uit het dagelijks leven. Daarnaast wil Bicanic geen student verliezen tijdens zijn vakken. ‘Misschien wel de reden dat ik zo gedreven ben’, zegt Bicanic.
Naast Bicanic waren genomineerd dr. Gosse Schraa (Laboratorium voor Microbiologie en winnaar 2004), dr. Rijkelt Beumer (Laboratorium Levensmiddelenmicrobiologie), prof. Erik de Jong (Landschapsarchitectuur) en dr. Lisette Graat (Kwantitatieve veterinaire epidemiologie).
Rector prof. Martin Kropff presenteerde tijdens de nieuwjaarsborrel verder de populairste sinterklaaswensen van studenten. Veel genoemd werden duurzaam voedsel in de kantines en een laptop. De rector beloofde studenten dat het notebookproject in februari – twee jaar na de eerste aanzet ertoe – van start gaat voor studenten. Maar verder deed hij weinig concrete toezeggingen. ‘Als studenten biologisch en fair trade voedsel echt zo belangrijk vinden, dan moeten ze dit vooral kenbaar maken aan Albron, de cateraar van Wageningen Universiteit’, aldus Kropff.
Met een vertraging van drie kwartier konden studenten toen eindelijk de zaal verlaten, naar het gratis bier en het frisalternatief dat Kropff zou aanbieden op studentenvereniging SSR-W. De zaal was dan ook binnen vijf minuten leeg, op de mensen die verplicht moesten opruimen na. / Amrish Baidjoe

Zie ook: Zelf je sinterklaaswens vervullen