Student - 10 februari 2011

Dan nog liever naar Arnhem

Wageningen is in het weekeinde zo saai dat er maar beter een nachtbus naar Arnhem kan komen. Dat vinden de deelnemers aan het verkiezingendebat bij SSR-W tenminste.

Gisteravond debatteerden vertegenwoordigers van tien partijen met elkaar bij de studentenclub. Alleen de nachtbus leverde eensgezindheid op. Bij de meeste andere onderwerpen was het overduidelijk dat er meer speelde dan de provinciale belangen. De leden van de Provinciale Staten kiezen de Eerste Kamer, die met de huidige minderheidsregering veel macht heeft. Het was dan ook vaak die minderheid van VVD en CDA tegen de rest. Of het debat invloed heeft gehad op het stemgedrag van de volle zaal is twijfelachtig.
Antoon Kanis, derdejaars economie en beleid
'De overduidelijke winnaar van het debat was Bastiaan Meerburg van de VVD. Hij was vaak alleen in zijn standpunt, en wist deze moeilijke positie toch goed te verdedigen. Zelf stem ik D66, dat was al zo voor het debat en daar zal ook niet snel verandering in komen. Bij het bepalen van mijn stem kijk ik wel naar de stellingen en de partijprogramma's, maar uiteindelijk geven toch de idealen van de partij de doorslag. Ik was hier vanavond dus niet om mijn stem te bepalen, dat besluit stond al vast.'
Jouke Dykstra, vierdejaars milieukunde
'Mies van Aar van GroenLinks was natuurlijk de beste vanavond, maar dat is dan ook een huisgenootje van me en zelf ben ik ook lid van GroenLinks. Als ik wat objectiever kijk wordt het lastig. Ik vond het CDA wel erg suf. Doordat het CDA en de VVD vaak dezelfde mening hadden die tegengesteld was aan de andere partijen kwam de VVD vaak sterk naar voren. Er kwam wel een stevig weerwoord van de andere partijen, waarin ik dan toch Mies de sterkste vond. Voor het bepalen van mijn stem kijk ik naar het totaalbeeld: met welke partij zijn mijn idealen in overeenstemming. Ik lees daarnaast ook nog wel het provinciale verkiezingsprogramma.'
Nick Huisman, eerstejaars biologie
'Ik ben pas 19 en mag dus voor de eerste keer gaan stemmen voor de Provinciale Staten. Een debat kan me daarbij wel helpen en die jongen van D66 was overtuigend. Misschien stem ik wel op hem. Ik vind het toch ook wel belangrijk wie er in de Eerste Kamer komt, en omdat de leden van de Provinciale Staten daarvoor stemmen neem ik dat zeker mee in mijn besluit.
Als klap op de vuurpijl werd elke student uitgenodigd om te komen eten bij Toine van Bergen  van de Groep Van Bergen. Hij wil bewijzen dat eten zonder vlees net zo lekker kan zijn. De goede man woont in Nijmegen, dus ga als je OV-kaart geldig is.