Student - 12 september 2013

Damtop speelt in Wageningen

tekst:
Yvonne de Hilster

De hele internationale damptop is vanaf zaterdag 14 september voor een week in Wageningen.

De dammers, 140 mannen en vrouwen uit 120 landen, komen voor een wereldbekerwedstrijd. Dat de wedstrijd uitgerekend in Wageningen is, komt door Bennekommer Harry Otten. De oud-tv-weerman en oprichter van het in Wageningen gevestigde MeteoConsult is sinds 2009 president van de internationale dambond (FMJD), en voorzitter van het Wageningse 4/5-meicomité. ‘Ik zie de burgemeester bijna iedere week en vond als president van de FMJD 750 jaar Wageningen een mooie gelegenheid om Wageningen op de kaart te helpen zetten.’

Wageningen UR sponsort het toernooi voor een paar duizend euro (Otten: ‘geen vijfcijferig bedrag’) vanwege het internationale karakter van het evenement en deelnemers uit kerngebieden als China en Afrika. En omdat ‘dammers net als Wageningse wetenschappers zoeken naar creatieve en intelligentie oplossingen voor complexe problemen’, aldus woordvoerder Simon Vink.

Dat de nummer zeven van de wereld op dit moment, Pim Meurs, aan Wageningen University studeert, speelde zowel bij Otten als Vink geen moment. ‘Ik word ook nooit gevraagd om in het buitenland iets voor de universiteit te betekenen’, reageert Meurs, die van WU wel topsportondersteuning krijgt.
Meurs’ kansen op het toernooi zijn goed, zegt Marcel Kosters van de organisatie. ‘Alleen de Russische kanonnen, waaronder wereldkampioen Georgiev, zijn rechtstreekse concurrenten.’ Het bereiken van de knock-out fase, na zeven ronden, moet normaal geen probleem voor Meurs zijn. Daarna hangt het mede af van de loting.

Voor Meurs is de wedstrijd belangrijk vanwege punten voor de wereldbekerranglijst en daarmee voor kwalificatie voor de World Mind Games (de Olympische spelen voor denksporten) en zijn NOC*NSF-status. Dat hij een ‘thuiswedstrijd’ heeft, vindt de student eigenlijk alleen maar lastig. ‘Bij een buitenlandse wedstrijd leef je als vanzelf in afzondering.’ Hij heeft daarom besloten thuis in Culemborg te gaan slapen, om afleiding door vrienden te voorkomen.

Je kunt de dammers live zien spelen in de Hof van Wageningen, of via http://worldcupdraughts.com. Wie zelf online wil dammen, kan gratis terecht op http://www.playdraughts.com.

Foto: De Wageningse dammer Pim Meurs in actie.