Wetenschap - 1 januari 1970

Dames, dames, kan het wat zachter

Ze werken al acht jaar samen in de schoonmaakdienst van de Landbouwuniversiteit, sinds een jaar in De Hucht aan de Generaal Foulkesweg. Gerda Hopman vormt een duo met Annie, die echter niet met haar achternaam in de krant wil

Elke avond van zes tot acht wordt er in De Hucht even hard gelachen als gewerkt. Hopman: Al wordt aan dat werken wel eens getwijfeld als ze ons zo horen lachen. Ze hebben ons al 225ns gevraagd of we niet in 't Hemeltje willen optreden. Gerda Hopman zou een zuster kunnen zijn van cabaretier Tineke Schouten. Daar zijn de schoonmakers met het gezamenlijke uitje naartoe geweest en de gelijkenis viel iedereen op

De schoonmaakdienst is onderwerp van onderzoek. Nee, ze hebben de uitslag nog niet gehoord. Het gaat over privatiseren en dag- en avonddiensten. Steeds meer gebouwen worden geprivatiseerd. Ze zijn op gesprek geweest, alle 140 vrouwen van de schoonmaakdienst. Er is ze gevraagd of ze van avond- naar dagdienst willen. Maar daar voelen we niks voor!, zegt Hopman fel. Dan moet je veel meer uren maken om aan hetzelfde loon te komen, want je avondtoeslag valt weg.

Ze zijn niet direct bang voor hun baantje; lang niet iedereen wil in de avonddienst. Wel krijgen ze steeds meer werk voor hetzelfde geld. Maar we zijn niet te beroerd om aan te pakken. Hopman stoot gierend van het lachen haar collega aan. We lachen wat af, he?

Ze komen nooit bij elkaar op de koffie, maar op het werk hebben ze het samen goed naar hun zin. Collega's en solidariteit zijn heel belangrijk, vinden ze

Hopman is al 26 jaar rond etenstijd bij haar gezin weg. Hoe is dat? Toen de kinderen klein waren, paste mijn vader op en aten we 's middags warm. Nu ze groot zijn eten we om vijf uur. Mijn man krijgt altijd eten uit de magnetron; die komt later thuis. Alleen in het weekeinde eten we samen. Ja, het geld loont de moeite, echt wel

Het werk... ach ja. Onder de studenten zijn lieverdjes maar ook... nou ja, hoe moeten ze dat nou uitleggen? Sommige vrouwen gooien hun maandverband zonder zakje in de afvalbak in de toiletten. En daar moeten zij met hun handen in - smerig hoor. En dan de wc's... die remsporen. Het zou een hoop schelen als iedereen tevoren een stukje wc-papier in de pot legde

Toen collega Annie zich daar eens luidkeels over beklaagde, was er in de kamer naast hen een lezing gaande. De deur gaat open en die sprekert komt naar buiten. Dames, dames, kan het wat zachter, we kunnen alles binnen horen. Kun je nagaan hoe wij schrokken! Ze klappen dubbel van plezier

Om zes uur gaan de studenten naar huis. Daar praten ze soms even mee. Met de buitenlanders communiceren ze met handen, voeten en een mondje Engels. Er was zo'n kleine Congolese man, die we altijd koekjes en snoepjes gaven, vertelt Hopman. Dat vond hij leuk. Als we de deur hoorden dichtslaan, liepen we gauw naar het raam. Daar stond hij met de fiets te wachten om even naar ons te zwaaien. Aardig he?

En dan die Chinees die als we binnen kwamen om zijn kamer te doen overeind vloog en voor ons begon te buigen! Soms komen buitenlanders ons laten zien wat ze voor hun familie hebben gekocht als ze weer teruggaan. En toen een vrouw, ik geloof uit Tsjechiƫ, promoveerde, bedankte ze in de Aula the cleaning ladies. Ik stond op en zei tegen de mensen om me heen: Dat zijn w354j!

Wat meer waardering zouden ze wel op prijs stellen. Er is een secretaressedag, waarom dan geen dag voor de vrouwen van de schoonmaakdienst? Dat vinden ze een goed idee. En sommige medewerkers worden voorgedragen voor een lintje als ze 25 jaar in dienst zijn. Hopman, inmiddels 26 jaar in dienst: Is dat echt waar?! Nou, wij krijgen een beeldje en een halve maand loon. Een lintje? Sjongejonge!

Foto Guy Ackermans