Wetenschap - 16 augustus 2002

Daling aantal AID-lopers zet door

Het aantal mensen dat aan de Algemene Introductiedagen meedoet blijft dalen. Waren er vorig jaar nog 570 deelnemers, dit jaar kon de organisatie 518 mensen over de verschillende mentorgroepen verdelen. Van de tweehonderd studenten die dit jaar aan Hogeschool Diedenoort gaan studeren liepen er 62 mee met de AID.

In 1999 waren er nog zo'n 700 introlopers. Vooral het dalend aantal eerstejaars verklaart de kleinere aantallen AID-lopers.

Half juli 2002 waren 379 vooraanmeldingen binnen, een jaar eerder waren dat er 457. Dit is een daling van 17 procent.

Hbo-ers zijn niet verwerkt in de cijfers. Het aantal doorstromers kan daarom mogelijk een compenserend effect op de daling hebben. Vorig jaar begonnen 137 afgestudeerde hbo-ers in Wageningen aan een opleiding.

Ook andere universiteiten hebben te maken met een verminderde belangstelling. Het totaal aantal vwo-ers dat wil gaan studeren aan een universiteit is gedaald met 3,3 procent. Naast Wageningen vallen de grootste klappen bij de Katholieke Universiteit Brabant, de TU Delft en de Rijksuniversiteit Groningen.

Instellingen die ondanks de dalende animo voor het wetenschappelijk onderwijs meer aanmeldingen dan vorig jaar wisten binnen te halen zijn de Universiteit Twente, de TU Eindhoven, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Leiden. | Y.d.H. en L.M.