Nieuws - 10 maart 2017

Dagje vintage shoppen bij KSV

tekst:
Didi de Vries

Zaterdag 11 maart koop je bij KSV vintage kleding voor €15 per kilo. Tijdens het shoppen geniet je van een hapje of een drankje en luister je naar live-muziek. Dat maakt winkelen een leuke aangelegenheid.

Foto: Alice van den Wittenboer

Bloemenbloesjes, stippenjurken, bretels en spencers. Voor de vaste prijs van € 15 per kilo koop je op zaterdag 11 maart zoveel vintage kleding als je wilt. ‘Maar het gaat niet alleen om kleren’, legt Natalia Westermann van VinoKilo uit. ‘We willen bezoekers een positieve ervaring geven tijdens het shoppen.' Daarom zijn er ook hapjes en drankjes te krijgen en is tussen 16:00 en 17:00 vintage bingo, waarbij je kleding kan winnen. De opbrengst van drankjes, hapjes en de bingo gaat naar Schone Kleren Campagne, een organisatie die zich hard maakt voor eerlijke arbeidsomstandigheden bij kledingproductie.

Westermann volgde de bacheloropleiding Voeding en Gezondheid bij WUR en kwam vorig jaar tijdens haar minor in Groningen in contact met VinoKilo. Dat is een organisatie die pop-up vintage sales organiseert. Het concept werd bedacht door twee studenten uit de Duitse stad Mainz en waaide over naar Groningen. Westermann probeert nu Vinokilo uit te breiden in heel Nederland. Dat gaat haar goed af, sinds mei vorig jaar was ze al in Groningen, Maastricht, Utrecht en Nijmegen.

De tweedehands kledingstukken komen  voornamelijk uit Nederland. ‘Letterlijk betekent vintage ouder dan 20 jaar, hoewel kleiding uit eind jaren 90 eigenlijk te jong is voor VinoKilo’, zegt Westermann. Ongeveer drie procent van de kleren die mensen weggooien in kledingbakken is vintage en wordt als zodanig in Nederland verkocht aan kledinghandelaren. Via een Amsterdamse handelaar komt deze kleding onder andere bij VinoKilo terecht.

De vintage kilo sale vindt plaats bij KSV van 12:00 tot 22:00, entree kost €3,50. Ook de mannen en vrouwen die later op de dag komen hebben genoeg om uit te kiezen, want de winkel wordt continue aangevuld. ‘We verwachten de grootste drukte vòòr 17:00, dus wie daarna komt heeft meer ruimte om te passen en na 18:00 is entree € 2. Kleding brengen naar VinoKilo kan niet, want de organisatie heeft geen mogelijkheid het op te slaan.