Nieuws - 18 april 2002

Dagje Den Haag

Dagje Den Haag

Het is koud op perron 3 van station Ede-Wageningen. Volgens mijn agenda moesten we toch echt om 11.30 uur verzamelen bovenaan de trap. Niemand te zien van Stichting RUW. Verderop staan nog twee studenten wat verontrust naar de trap te turen. Zouden zij ook...?

Nog voor de trein wegrijdt, komen Freek van Leeuwen en Gerrit Kapteijns, co?rdinatoren van RUW, aangerend. Maar het heeft geen zin in de trein te stappen, ze moeten nog kaartjes kopen. Bovendien blijkt niet iedereen aanwezig. Volgens informatie moeten Sjoerd van der Linde en Marc Rovers nog op komen dagen. Opnieuw wachten dus. Het verhaal lijkt zich te herhalen. Op het moment dat de trein van 11.50 uur aan komt rijden, komen de twee de trap opgerend: ze moeten nog kaartjes halen. Dat gaat dus niet door deze keer. De trein in, dan maar zonder een kaartje. Op weg naar de Tweede Kamer om de verschillende politieke partijen eens flink uit te horen over hun landbouwpolitiek.

Stichting RUraal Wageningen, ofwel RUW (het anagram van, juist ja, WUR) is in januari 2001 ontstaan uit een fusie van de themagroepen Regionale Ontwikkeling en Landbouw en Milieu. RUW wil studenten kennis laten maken met de praktijk van de boer in het landelijk gebied. Kapteijns en Van Leeuwen zijn betaalde co?rdinatoren van de themagroep. Zij organiseren de meeste activiteiten. Kapteijns, afgestudeerd bioloog: "Het liefst zou ik alleen co?rdinator zijn en studenten begeleiden in het opzetten van de activiteiten. Maar het gros van de studenten is consumptief. Ze moeten afstuderen in vijf jaar en pikken de krenten uit de pap. Als organisatie is het de kunst bij die krenten te horen. Als wij niets doen, gebeurt er ook niets. Je kijkt wat interessant is en of het aantrekkelijk is voor studenten. En soms blijk je dat goed ingeschat te hebben, en zijn er veel studenten bij een activiteit, en soms heb je het verkeerd ingeschat, of is er net een belangrijke voetbalwedstrijd op televisie, en komt er niemand opdagen."

Een dagje Den Haag lijkt voor een redelijk aantal studenten interessant genoeg te zijn. Hoewel 's ochtends heel wat studenten nog afgebeld hebben, blijven er toch zeven mannen en ??n vrouw over. Zonder vertraging arriveert de trein om ??n uur in Den Haag. Veel te vroeg voor de eerste afspraak. Een mooie gelegenheid dus om de Tweede Kamer eens van dichtbij te bekijken. Er blijken stemmingen plaats te vinden en hoewel met Dick Stellingwerf van de ChristenUnie om twee uur is afgesproken, arriveert deze doodleuk om kwart voor twee in de Kamer, waar de stemmingen nog moeten beginnen. Enige hilariteit bij de RUW-groep ontstaat wanneer Sjoerd van der Linde op de publieke tribune besluit mee te stemmen. Nog voor hij de tweede keer zijn hand heeft opgestoken, staat een beveiligingsbeambte achter hem. Of hij al direct verwijderd wil worden? Hoewel Van der Linde demonstratief opstaat, blijkt dat toch niet de bedoeling te zijn. Het was maar een waarschuwing. Stelletje Wageningse onruststokers!

Hoogtepunt van de middag is een discussie met vier vertegenwoordigers van de grote partijen, PvdA, CDA, VVD en D66. Pieter ter Veer (D66) denkt onbarmhartig te kunnen toeslaan, wanneer hij de introductie leest op de uitgedeelde RUW-foldertjes, over een student die in zijn derde jaar nog geen boer gezien heeft. "Kijk, dat vind ik nu belachelijk. Dan zorg je toch dat je zelf in contact komt met boeren. Daar kun je de universiteit niet de schuld van geven!" Van Leeuwen dient hem van repliek: "Dat is nu juist de reden dat wij bestaan. U moet wel even verder lezen, meneer Ter Veer."

Kapteijns heeft een aantal stellingen op papier uitgetekend, die steeds twee extremen presenteren. De Kamerleden mogen vervolgens met stickertjes hun positie bepalen. Harm Evert Waalkens van de PvdA is goed op dreef in de discussies. Met de boeren gaat het best goed, vindt hij, maar aan de leefbaarheid op het platteland mag wel wat verbeteren. Daarom staat in het partijprogramma ook dat er verbeterde ICT-mogelijkheden moeten komen voor boeren. Hij oogst hoongelach bij de andere Kamerleden. Ook Van der Linde is verbaasd: "Mijn ouders kunnen alleen maar Nederland 1, 2 en 3 ontvangen, maar moet dan het hele platteland worden bekabeld? Dat is toch absoluut niet re?el." Jan Geluk (VVD) reageert ad rem: "Nou, je mist niets hoor, zonder die andere zenders erbij."

Arin van Zee, foto Guy Ackermans