Nieuws - 5 december 2019

Dagboek van een beheerder -‘De rook- en bierlucht komt me meteen tegemoet’

Niks mis met een leuk feestje, vindt Eugene van Meteren. Totdat feesten omslaat in beesten.

Eugene van Meteren is beheerder bij Idealis. Hij schrijft voor Resource over zijn belevenissen.

Bij de oplevering van het Wageningse complex Rijnveste geef ik de sleutels uit aan vier dames van rond de 18 jaar. Ze staan te popelen om op zichzelf te gaan wonen. ‘Mijn ouders zijn superlief hoor, maar nu is het wel tijd om uit te vliegen’, vertelt een van hen me. ‘En hoe leuk is het dat ik met drie vriendinnen in een splinternieuw huis mag gaan wonen? We geven vanavond een welkomstfeestje om dat te vieren.’ Ik wens ze veel plezier en vertel als een bezorgde beheerder nog wel dat ze geen overlast moeten veroorzaken.

De volgende ochtend loop ik vroeg langs het betreffende huis. Ik zie heel veel rommel voor het huis liggen en vertrouw het niet helemaal. Als de deur na een paar keer aanbellen eindelijk opengaat, komt de rook- en bierlucht me meteen tegemoet. Moe en waarschijnlijk met een kater vraagt de bewoonster me of er iets aan de hand is. Ik leg uit dat ik het vermoeden heb dat in dit huis het een en ander is gebeurd, dus of ik even mag binnenkijken?

Alles zit onder de rode tomatenpulp; het Tomatina festival van Valencia is er niks bij

Twijfelend en geïrriteerd laat ze me binnen. Als ik de woonkamer binnenloop, valt mijn mond open van verbazing. Gisteren was dit huis brandschoon, nu lijkt het een oorlogsgebied. Op de grond liggen diverse mensen te slapen. De namen van tientallen feestvierders staan met viltstift op de muren. Ook is er blijkbaar een tomatengevecht geweest. Alles zit onder de rode pulp; het Tomatina festival van Valencia is er niks bij. En er staan zelfs voetstappen op het plafond!

De bewoonsters van het huis barsten in tranen uit. Ze hadden niet zo veel mensen verwacht, en zeker niet dat het zo uit de hand zou lopen, vertellen ze. Zonder dat ik wat hoef te zeggen, beloven ze dat het huis er over een paar dagen weer uitziet zoals een nieuw huis eruit hoort te zien.

Na een aantal dagen kom ik terug om te kijken of ze hun beloftes nakomen. En eerlijk is eerlijk: ik weet niet hoe ze het hebben gefikst, maar alles ziet er weer perfect uit.