Nieuws - 27 januari 2011

Dagboek uit Brisbane

tekst:
Gastredacteur

De Wageningse student Anne Armerdorffer (Celbiologie) is sinds half augustus in Brisbane, Australië, voor haar stage. Bij het Queensland Institute of Medical Research doet ze onderzoek naar malariainfecties. Anne maakte de watersnoodramp van dichtbij mee. Voor Resource maakte ze een dagboek.

24-Anne-buiten.jpg
Dagboek uit Brisbane
Maandag 10
Ik kom terug van een minivakantie in Perth (40 graden, strak blauwe lucht en felle zon), en moet weer wennen aan het grauwe regenachtige Brisbane. Alle collega's zeggen dat ik de slechtste zomer heb uitgekozen om naar Brisbane te komen. Gelukkig hoef ik nog maar drie weken, en heb ik een leuke rondreis in het vooruitzicht. Mijn laatste belangrijke timepoint experiment vindt deze week plaats.
Dinsdag 11 januari
Vandaag hoorde ik het bericht op het lab dat er grote overstromingen waren in omliggende dorpen van Brisbane. Het gevaar bestaat dat het water deze kant op komt. Ik woon dichtbij het lab, slechts op 10 minuutjes lopen, en op een heuvel. Dus ik maak me eigenlijk nergens druk om. Het besef van de overstroming komt pas wanneer ik thuis de tv aanzet en de vloedgolf zie die het stadje Toowoomba heeft verrast, met water tot aan de daken, drijvende auto's, reddingsoperaties. In Brisbane zelf komt het water ook steeds hoger te staan. Mijn huisgenote is naar haar zus gevlucht omdat ze niet graag alleen thuis is. Dus nu zit ik alleen thuis, gekluisterd aan de tv en internet. Om mezelf maak ik me niet zoveel zorgen (al heb ik op aanraden van het thuisfront toch maar wat lege flessen met water gevuld).
Woensdag 12 januari
Vandaag ben ik gewoon naar het lab gegaan. Ik kan toch mijn laatste experiment niet zomaar achterlaten? Bovendien kun je in mijn buurt totaal nergens aan merken dat er 5 kilometer verderop huizen compleet onder water staan. Het besef dat een deel van Brisbane in totale chaos verkeert, terwijl in andere delen niets aan de hand is, is heel erg raar. Er zijn geen versproducten te verkrijgen en ook ik heb maar extra blikgroenten ingeslagen 'voor het geval dat'. Veel delen van Brisbane hebben geen elektriciteit (dat zal een week duren).
Donderdag 13 januari
Na mijn bezoek aan het lab heb ik vandaag toch de ramptoerist uitgehangen. Deze dag zou de rivier zijn hoogste punt bereiken, maar gelukkig reikte de waterstand niet zo hoog als voorspeld werd en het is inmiddels ook gestopt met regenen. De rivier die normaal erg rustig stroomt, is nu woest en bruin. Straten zijn ondergelopen en andere delen waar het water al weg is, zijn een grote modderpoel.
Zondag 15 januari
Dit weekend zijn de grootschalige schoonmaakacties begonnen. Op tv werd het 'de tweede vloedgolf in Queensland' genoemd, dit keer een van vrijwilligers. Overal bieden mensen zich aan. Op de officiĆ«le meldpunten nemen ze op het moment zelfs geen mensen meer aan. Ik vind de sfeer erg gemoedelijk, mensen zoeken elkaar op. Volslagen onbekenden helpen elkaar met het schoonmaken van hun huizen. Een van de beelden die me zullen bijblijven is het grasveld tegenover ons lab. Normaal sporten daar schoolklassen,  maar nu is er een tijdelijke vuilstort ontstaan. Bankstellen, wasmachines, koelkasten... hele interieurs worden aangevoerd.... Langzaam wordt duidelijk dat de schade enorm is.  
De overstroming heeft gelukkig geen consequenties voor mij gehad, al had ik mijn laatste drie weken hier heel anders voorgesteld. Mijn stage heb ik gewoon af kunnen maken en de woningen van  vrienden/collega's zijn gelukkig niet ondergelopen. Volgende week begint mijn reis door AustraliĆ«, dus heel hard duimen dat de voorspelde cycloon die de Oostkust gaat raken een andere richting op draait!