Nieuws - 20 juni 2014

Dag plastic beker

tekst:
Roelof Kleis

Nog een weekje plastic en dan gaan we op kantoor aan de papieren koffiebeker. Te beginnen bij het LEI in Den Haag. De campus volgt meteen daarna.

In totaal zo’n 150 automaten in de kantoorruimtes van Wageningen UR worden vervangen door de nieuwe automaten van Maas International. Maas heeft daarvoor een maand nodig. De invoering van de nieuwe automaten betekent het afscheid van de witte plastic beker. De nieuwe espressomachines schenken de koffie in papieren bekers met een afbreekbare coating van polymelkzuur (PLA).

De bekers zijn van cup2paper, een concept van afvalbedrijf SITA en BioLogical Solutions, fabrikant van papieren bekers. Onderdeel van dit concept is dat de bekers apart worden ingezameld en gerecycled. Bij de automaten komt daarom een speciaal hiervoor ontwikkelde kartonnen doos waar de bekers na gebruik schoon in moeten. Bodempjes koffie, klokhuizen, sinaasappelschillen of wat dan ook mogen niet in deze afvalstroom.

Daar ligt meteen ook de belangrijkste bottle-neck van het nieuwe systeem. De bereidheid van de gebruikers om mee te werken. De invoering van de nieuwe beker gaat daarom gepaard met de nodige promotie, zoals posters bij de automaten en berichtgeving op intranet. Marcusse verwacht verder veel van de nieuwe inzamelbakken. ‘Door die kartonnen boxen word je getriggerd om even stil te staan bij die nieuwe beker.’

Cup2paper beweert dat haar papieren beker de laagste impact heeft op het milieu van alle wegwerpbekers. De bekers worden volledig gerecycled, zijn CO2-neutraal en de coating wordt gemaakt van mais waaraan niet genetisch is gesleuteld. Onderzoek van Wageningen UR toonde vorig jaar evenwel aan dat biobekers of papieren bekers met biocoating niet per definitie duurzamer zijn dan plastic bekers. Het concept van Cup2paper maakte overigens geen deel uit van die studie.

cuppie.jpg

Uit het onderzoek van de leerstoelgroep Milleusysteemanalyse werd een ding wel duidelijk: hergebruik van welke beker dan ook scoort qua duurzaamheid het best. Cup2paper haakt daar op in met de mogelijkheid om je naam op de beker te zetten. De gebruiker kan bovendien aankruisen wat voor koffie er in de beker moet. Handig als je een kopje koffie voor je collega haalt. ‘Grappig’, vindt Marcusse, ‘maar ik ben benieuwd of veel mensen dat zullen doen.’

De nieuwe automaten komen alleen in de kantoorgebouwen. Iin de onderwijsgebouwen (Orion, Forum en de Leeuwenborch) zijn deze week al nieuwe automaten van Douwe Egberts geplaatst. Deze (niet espresso)automaten gebruiken plastic bekers. Papier is volgens Marcusse in deze ‘snelle’ automaten technisch niet haalbaar. ‘Er doen zich daarbij te vaak storingen voor, doordat papieren bekers blijven hangen’.