Nieuws - 13 juni 2018

Dader Forumincident niet gestraft

tekst:
Albert Sikkema

De rechtbank in Arnhem ontslaat de dader van het Forumincident van rechtsvervolging. De buitenlandse student was ontoerekeningsvatbaar toen hij op 18 januari een andere student en een WUR-medewerker aanviel, oordeelde de rechtbank vandaag.

© Guy Ackermans

De rechtbank volgt de psychiater die na onderzoek vaststelde dat de dader een psychose had ten tijde van zijn geweldsuitbarsting in Forum. Hij stak een andere student met een kam en sloeg Resource-journalist Roelof Kleis tegen zijn hoofd. De andere student liep daarbij zowel lichamelijke als psychische schade op en krijgt een schadevergoeding van ruim 3000 euro van de dader, aldus de rechtbank.

De rechtbank legt de dader geen straf op. Ook schat de rechtbank, in navolging van de psychiater, de kans op gewelddadig gedrag in de toekomst laag in. De psychische klachten worden beschouwd als eenmalig en daarom legt de rechtbank de dader geen aanvullende maatregelen op bij de reclassering.

De dader, die inmiddels in zijn moederland Colombia woont, gaf tijdens de rechtszitting aan dat hij zijn studie in Wageningen te zijner tijd wil hervatten. Wageningen University is bereid hem weer in te schrijven, zegt Ingrid Hijman, hoofd Student Service Center. De universiteit wil wel dat hij niet meer naar Wageningen komt en zijn studie afrondt in Colombia – hij moet alleen nog een stage en afstudeervak doen.

Lees meer: