Student - 7 februari 2018

Dader Forumincident kan niet blijven en niet weg

tekst:
Albert Sikkema
4

De student die donderdag 18 januari in Forum twee mensen verwondde, is op vrije voeten. De universiteit wil niet dat hij in afwachting van zijn rechtszaak weer colleges gaat volgen. Hij kan echter ook nog niet terug naar zijn eigen land.

De arrestatie van de verdachte, ©Wilfrey van der Linden

De 28-jarige internationale student wordt ervan verdacht dat hij in Forum een medestudent stak met een puntkam en een WUR-medewerker sloeg die tussenbeide kwam. De rechtbank in Arnhem besloot op 1 februari dat hij niet in voorlopige hechtenis hoefde te blijven. Een dag later werd hij vrijgelaten. In afwachting van zijn rechtszaak mag de student, die een psychose had tijdens zijn daad, geen alcohol en drugs gebruiken. Dat stelde de rechtbank als voorwaarde.

Kamer
De verdachte verbleef na zijn daad enige dagen op een gesloten afdeling van een ziekenhuis, waar hij door artsen is onderzocht. Die hebben ingeschat dat hij geen gevaar is voor zichzelf en zijn omgeving. De student is niet teruggekeerd naar zijn kamer in een studentencomplex, want vanwege het incident wilden zijn medebewoners niet meer met hem samenwonen. Omdat hij zich niet direct meldde bij verhuurder Idealis, heeft hij enkele dagen geen kamer gehad. Maar Idealis heeft hem inmiddels een andere kamer aangeboden.

Visum
Ingrid Hijman, hoofd van het Student Service Center, ziet het liefst dat de verdachte terugkeert naar zijn vaderland en daar wordt behandeld. Ze kan hem uitschrijven als student wegens ordeverstoring, maar dat heeft vergaande consequenties. Zonder inschrijving verloopt zijn visum en moet hij het land uit. Maar dat kan niet, want de politie heeft zijn paspoort ingenomen om te voorkomen dat hij het land verlaat in afwachting van zijn proces. ‘Als universiteit hebben we onze verantwoordelijkheid’, stelt Hijman. ‘Ik wil niet dat de verdachte op straat komt te staan en illegaal in Nederland moet verblijven.’

College
Dus wil Hijman de verdachte voorlopig niet uitschrijven, met als gevolg dat deze gewoon zijn collegegeld moet betalen en strikt genomen weer kan binnenlopen in de collegezaal op de campus. Dat wil WUR echter ook weer niet. Hijman wil de student adviseren om de opleiding voorlopig te staken. Dat wil ze hem vandaag in een gesprek vertellen.

Wat Hijman stoort is dat de politie en de rechtbank niet communiceren met de universiteit over wat er nu het beste met de verdachte kan gebeuren. Die lijkt verzeild geraakt in een verhaal van Franz Kafka. ‘Ik denk dat de instanties de koppen bij elkaar moeten steken om te bepalen hoe we hier mee moeten omgaan.’

Wanneer de verdachte voor de rechter moet verschijnen, is nog niet bekend.

Re:acties 4

 • Bart de Gouw

  Hoe dan ook betreur ik in eerste instantie dat dit 'steek- of prikincident' heeft plaatsgevonden: voor de slachtoffers, betrokkenen, als ook voor de dader. De grootte en impact die dit nieuws op de dag zelf bleek te hebben, was enorm (landelijk). Het politieoptreden (de inrekening) was bijna lachwekkend, of huiveringwekkend -net hoe je het verwoordt/interpreteert- overpowered. Dit n.a.v. van een gesprek met een 1e hand aanwezige/getuige. Nu, na dit Resource bericht gelezen te hebben, ga ik ervan uit dat de rechter (zaak is in behandeling) en de psych. specialisten (dader vormt geen gevaar) juist oordelen. Dat een internationale student vervolgens mogelijk zijn studie zou moeten staken en Nederland moet verlaten, vind ik een onredelijke en veel te zware maatregel (en soort van extra 'straf')! Dus ik hoop dat Ingrid Heijman dit kan voorkomen. In geval een soortgelijk incident met een Nederlandse dader/student zou zijn voorgevallen, zou hij toch ook niet 'verboden' worden om zijn studie te vervolgen? Rechtspraak gebeurt door justitie, niet door een onderwijsinstantie of studentenhuisvestingsorgaan.

  Reageer
 • Els Schenk

  Dag,
  Hoop dat er een humane oplossing wordt gevonden voor deze student, die goede zorg nodig heeft. Ik denk dat Nederland hem dit nu , in deze omstandigheden moet bieden. Hoop dat er mensen in zijn omgeving zijn die zich mede om hem bekommeren.

  Reageer
 • Dreadson

  "Dat wil ze hem vandaag in een gesprek vertellen."; dus hij kan het eigenlijk al hier gelezen hebben voordat hij het zelf hoort in het gesprek?

  Reageer
 • Bijstander

  Ik moet toegeven dat Ingrid hart voor de zaak heeft. Ik hoop dat er een goede oplossing wordt gevonden.

  Reageer

Re:ageer