Nieuws - 7 februari 2018

Dader Forumincident kan niet blijven en niet weg

tekst:
Albert Sikkema

De student die donderdag 18 januari in Forum twee mensen verwondde, is op vrije voeten. De universiteit wil niet dat hij in afwachting van zijn rechtszaak weer colleges gaat volgen. Hij kan echter ook nog niet terug naar zijn eigen land.

De arrestatie van de verdachte, ©Wilfrey van der Linden

De 28-jarige internationale student wordt ervan verdacht dat hij in Forum een medestudent stak met een puntkam en een WUR-medewerker sloeg die tussenbeide kwam. De rechtbank in Arnhem besloot op 1 februari dat hij niet in voorlopige hechtenis hoefde te blijven. Een dag later werd hij vrijgelaten. In afwachting van zijn rechtszaak mag de student, die een psychose had tijdens zijn daad, geen alcohol en drugs gebruiken. Dat stelde de rechtbank als voorwaarde.

Kamer
De verdachte verbleef na zijn daad enige dagen op een gesloten afdeling van een ziekenhuis, waar hij door artsen is onderzocht. Die hebben ingeschat dat hij geen gevaar is voor zichzelf en zijn omgeving. De student is niet teruggekeerd naar zijn kamer in een studentencomplex, want vanwege het incident wilden zijn medebewoners niet meer met hem samenwonen. Omdat hij zich niet direct meldde bij verhuurder Idealis, heeft hij enkele dagen geen kamer gehad. Maar Idealis heeft hem inmiddels een andere kamer aangeboden.

Visum
Ingrid Hijman, hoofd van het Student Service Center, ziet het liefst dat de verdachte terugkeert naar zijn vaderland en daar wordt behandeld. Ze kan hem uitschrijven als student wegens ordeverstoring, maar dat heeft vergaande consequenties. Zonder inschrijving verloopt zijn visum en moet hij het land uit. Maar dat kan niet, want de politie heeft zijn paspoort ingenomen om te voorkomen dat hij het land verlaat in afwachting van zijn proces. ‘Als universiteit hebben we onze verantwoordelijkheid’, stelt Hijman. ‘Ik wil niet dat de verdachte op straat komt te staan en illegaal in Nederland moet verblijven.’

College
Dus wil Hijman de verdachte voorlopig niet uitschrijven, met als gevolg dat deze gewoon zijn collegegeld moet betalen en strikt genomen weer kan binnenlopen in de collegezaal op de campus. Dat wil WUR echter ook weer niet. Hijman wil de student adviseren om de opleiding voorlopig te staken. Dat wil ze hem vandaag in een gesprek vertellen.

Wat Hijman stoort is dat de politie en de rechtbank niet communiceren met de universiteit over wat er nu het beste met de verdachte kan gebeuren. Die lijkt verzeild geraakt in een verhaal van Franz Kafka. ‘Ik denk dat de instanties de koppen bij elkaar moeten steken om te bepalen hoe we hier mee moeten omgaan.’

Wanneer de verdachte voor de rechter moet verschijnen, is nog niet bekend.