Nieuws - 20 november 2008

DODEN TELLEN BIJ FORUM

Terwijl een heel legertje Wageningse onderzoekers zijn best doet om de natuur te beschermen, vliegen mooie vogels zich te pletter tegen het glas van Forum. Thomas Lameris en Stefan Sand, studenten Bos- en natuurbeheer en fanatieke vogelaars, hebben na een paar keer tellen al een lijst met acht slachtoffers.

nieuws_2662.jpg
Vier zwarte mezen, een zanglijster, twee goudhaantjes en ook nog een zoogdier –een vleermuis – hebben Stefan en Thomas tot nu toe dood aan de voet van het gebouw aangetroffen. En ze denken dat de lijst snel langer zal worden. ‘Ik ben vooral benieuwd hoeveel vogels zich tegen het nieuwe gebouw van Plant te pletter gaan vliegen. Dat is één en al glas’, zegt Stefan.
De campus biedt overigens ook voordelen voor vogels, vertelt Thomas. ‘Forum is naast obstakel ook een habitat. De zwarte roodstaart is gedurende een groot deel van het jaar op het dak te vinden, en ook witte kwikstaarten zie je veel rond het Forum.’
De vogels die zich tegen het gebouw kapot vliegen zijn volgens de studenten waarschijnlijk bezig met hun trektocht. ‘Eén van de zwarte mezen die wij vonden droeg een ring van het ringstation in Arnhem. Deze vogels waren duidelijk op trek, want rond diezelfde tijd werden er ook veel zwarte mezen gemeld vanaf de telpost in de Blauwe Kamer’, zegt Stefan.
De bezorgde vogelliefhebbers vragen zich af of er een oplossing is voor het vogelprobleem. Misschien kunnen er een paar vogelstickers geplakt worden bij de gevaarlijkste plekken waar de meeste ongelukken plaatsvinden, opperen ze.