Organisatie - 9 juni 2015

DNU biedt rector Mol manifest aan

tekst:
Romy Appelman

De Nieuwe Universiteit (DNU) Wageningen overhandigde rector Mol gisteren een brandbrief. De protestgroep maakt zich zorgen over het democratisch gehalte van de universiteit en de kwaliteit van het onderwijs.

Foto: Aart-Jan van de Glind

De overhandiging vormde de aftrap van het wetenschapsfestival dat DNU deze week organiseert. Naast Forum – bij de caravan en het podium – zijn lezingen te beluisteren over bijvoorbeeld democratie, intensieve studentenhouderij en wetenschap. Ook is er livemuziek, documentaires en paneldiscussies.

DNU zegt bezorgd, verdrietig en ontevreden te zijn over de hoge druk die onderzoekers aan de universiteit ervaren. Ook vinden ze dat de Raad van Bestuur moet worden aangesteld door studenten en medewerkers en signaleert de groep een dalende onderwijskwaliteit tegenover stijgende studentenaantallen. Verder vragen ze de universiteit om twee concrete zaken: een fysieke locatie waar ze hun activiteiten kunnen ontplooien en meer transparantie, bijvoorbeeld door toegang te geven tot belangrijke documenten.

De festivalopening trok gistermiddag zo’n veertig belangstellenden. Arthur Mol, de nieuwe rector, benadrukte dat de Raad van Bestuur (RvB) het fantastisch vindt dat dit initiatief er is en dat de studenten goede ideeën hebben. Hij zag een duidelijke parallel tussen de doelen van de RvB en DNU: goede kwaliteit van onderwijs en onderzoek. Wel liet hij direct weten dat een locatie voor De Nieuwe Universiteit Wageningen er wat hem betreft niet in zit.

De Nieuwe Universiteit Wageningen is opgericht naar aanleiding van de bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam. Ze heeft als doel om het beleid van de universiteit aan de kaak te stellen. Ook geven ze hun eigen blad uit: de Rebel Resource. Meer over DNU-W en het volledige programma van het wetenschapsfestival vind je hier