Nieuws - 4 november 2014

DLO wijst voorstel nieuwe CAO af

tekst:
Rob Ramaker

De vakbondsleden binnen DLO hebben met een kleine meerderheid tegen de nieuwe CAO gestemd. Zij vinden vooral de geboden loonstijging te laag.

Leden konden de afgelopen twee weken hun stem uitbrengen tijdens bijeenkomsten in Lelystad, Wageningen of per mail. Door de afwijzing gaan onderhandelaars van beide partijen binnenkort weer om de tafel. Tot die tijd wil DLO nog niet inhoudelijk reageren. ‘Ik ken de details nog niet,’ zegt Tineke Tromp, directeur van Corporate human resources. ‘We willen eerst de uitleg horen die van de achterban is gekomen. Daarna beraden we ons over verdere stappen.'

Ook de bonden houden zich op de vlakte. ‘Het is prematuur om op de uitkomst van het gesprek in te gaan,’ zegt Rob van Baalen, onderhandelaar namens Abvakabo. Hoewel Van Baalen denkt dat hernieuwde gesprekken zinvol kunnen zijn, houdt hij de optie van acties nadrukkelijk open. Eventuele protesten zullen een karakter krijgen dat past bij een hoogopgeleide organisatie, zegt hij. Hij denkt bijvoorbeeld niet direct aan fluitjes, petjes en sjaaltjes, maar eerder aan het zoeken van de publiciteit. Van Baalen vindt het geen probleem dat slechts een kleine meerderheid van de vakbondsleden tegen was. ‘Onze organisatie werkt volgens democratische principes. Zelfs één stem meer is in principe genoeg.'

De onderhandelingen over het vervangen van de vorige CAO, die afliep in april 2013, verliepen moeizaam. De partijen bereikten overeenstemming over de rechten en plichten van werknemer en –gever binnen zogeheten werk-naar-werktrajecten. DLO gebruikt zulke ‘mini-reorganisaties’ steeds meer om zich aan te passen op de markt.

Tot het einde toe bleven de bonden ontevreden over de geboden loonstijging van twee keer 0,75 procent. Volgens DLO is dat het maximaal haalbare in financieel moeilijke tijden. De vakbonden wijzen echter op grotere stijgingen in sectoren als het HBO-onderwijs en signaleren dat er geld vrijkomt door pensioenhervormingen.