Wetenschap - 29 november 2001

DLO en bonden snel eens over CAO

"We hebben het maximale eruit weten te halen", zegt Albert Vink van Abva-Kabo. Vink onderhandelde dinsdag met het bestuur van DLO over een nieuwe CAO en is tevreden over het resultaat.

"We leven in de wereld na 11 september", zegt de onderhandelaar. "De vooruitzichten voor de economie zijn somber. Als je dan toch nog drie procent loonsverhoging krijgt, en een eenmalige uitkering van 0,7 procent, dan mag je in je handjes knijpen."

De onzekere vooruitzichten hebben beslist een rol gespeeld bij de onderhandelingen, zegt mr Martha Dijk van de stafafdeling HRM. "Deze CAO geldt daarom van 1 december 2001 tot 1 december 2002. Beide partijen wilden geen afspraken maken voor een langere periode."

Er komt een CAO ? la carte, waarin werknemers arbeidsvoorwaarden als salaris en verlofdagen voor elkaar kunnen inwisselen. Dat gebeurt in het kader van de harmonisatie. Wageningen Universiteit heeft al zo'n regeling. De 55-plussers hoeven niet meer verplicht over te werken, onregelmatige diensten te lopen of buiten werktijden een pieper op zak te hebben. De eenmalige bijdrage voor telewerkers gaat omhoog, en mensen met een niet-christelijke religieuze overtuiging kunnen nu op niet-christelijke religieuze feestdagen verlof opnemen. Vakbondsman Vink noemt de voorzieningen voor kinderopvang 'bijzonder'. "Vanaf 2003 garandeert DLO kinderopvang binnen drie maanden. In mijn sector, Rijksoverheid-Politie-Onderwijs, is DLO de eerste werkgever die dat doet."

Martha Dijk beklemtoont dat niet alleen de werknemers, maar ook de werkgever DLO profijt heeft van de CAO. "Het moet aantrekkelijk blijven om bij DLO te werken", aldus Dijk.

Mede naar aanleiding van het rapport van TNO-Arbeid is afgesproken dat het bestuur van DLO onderzoek gaat doen naar het ziekteverzuim. Op basis daarvan zal de raad met maatregelen komen. | W.K.