Nieuws - 28 mei 2009

DIKKE TIEN VOOR AFSTUDEERONDERZOEK

Met een dikke tien voor haar afstudeeropdracht heeft VHL-studente Esther Verhaag haar studie Biotechnologie in Leeuwarden afgerond. Daarmee heeft ze vrijwel zeker toegang tot een topmaster aan de Groningse universiteit.

Vanwege de uitmuntende kwaliteit van haar eindonderzoek aan het Universitair Medisch Centrum Groningen hebben haar beoordelaars van VHL en RUG haar direct voorgedragen voor een topmasteropleiding Medische biologie aan de Groningse universiteit.
‘Dit was een 10 zonder enige twijfel’, zegt begeleidend docente Nicolette Gastkemper van VHL. ‘Esther was al een dame die uitblonk, maar met dit werkstuk bewijst ze een wetenschapper in de dop te zijn.’ De hogeschoolstudente onderzocht het effect op de lever van binge drinking, het innemen van grote hoeveelheden alcohol in korte tijd. Er treedt geen schade op de levercellen op, mits er sprake is van ruime tussenpozen, ontdekte Esther.
Met haar afstudeeronderzoek heeft Esther vrijwel zeker de toelating tot het topmasterprogramma van de rijksuniversiteit op zak, normaal alleen gereserveerd voor een klein percentage excellente studenten van de RUG. Waarom ze niet eerder de stap naar het wetenschappelijk onderwijs heeft gemaakt is eenvoudig te verklaren, aldus Esther. ‘Ik zag nooit zo het nut van school en was allang blij met mijn havodiploma. Pas tijdens mijn stages op het hbo ontdekte ik de lol van wetenschappelijk onderzoek. Ik beschouw het ook meer als hobby dan als werk.’