Nieuws - 18 juni 2009

DIKKE SINGLE ZONDER KAT

Volgens een artikel in NRC Next staat Wageningen met 49 procent single vrouwen van 25 tot 35 jaar bovenaan de ranglijst in Nederland. Het artikel deelt jonge single vrouwen voor het gemak in drie categorieën in: Studentes die zelfstandig een krachtige positie in de maatschappij proberen te verwerven en dus niet op zoek zijn, dertigers die de perfecte match voor het moederschap zoeken en plots ontdekken dat mannen van hetzelfde opleidingsniveau schaars zijn, en alleenstaande moeders en teleurgestelden. Zij zoeken een man met inlevingsvermogen, maar ook die zijn schaars.

Hoe kun je de single vrouw herkennen? Het is een slanke vrouw die veel tijd aan haar uiterlijk besteedt en vaak naar de disco, bios of een restaurant gaat. In de supermarkt koopt ze muesli, verantwoorde tussendoortjes en kattenbrokjes. Want de single vrouw heeft een kat, een hond is te veel gedoe.
Als net iets te dikke Wageningse hoogopgeleide single vrouw van onder de veertig – dat nog wel – die weinig tijd aan haar uiterlijk besteedt, slaat me de schrik om het hart als ik het lees. Ik herken mezelf in de zinsnede ‘die zelfstandig een krachtige positie in de maatschappij proberen te verwerven’, en nu ik ben afgestudeerd ga ik richting de tweede categorie: op zoek naar de vader van mijn kinderen, liefst met inlevingsvermogen. Ik voel me arrogant. Hoe heb ik kunnen denken dat ik zelfstandig wilde zijn? Nu zit ik hier in een stad vol mooie, dunne concurrentie, zonder geschikte mannelijke kandidaten.
Een bezoekje aan de site van het CBS leert dat het allemaal wel meevalt in Wageningen. Sterker nog, er is hoop. In de categorie studenten zijn weliswaar meer single vrouwen (1624) dan mannen (1401). In de groep 25- tot 30-jarigen halen de alleenstaande mannen (1279) de vrouwen (1184) al in. Maar dan het klapstuk. In de categorie 30 tot 35 jaar zijn er dertig procent meer single mannen (746) dan vrouwen (539).
Gelukkig zijn er geen statistieken over inlevingsvermogen.