Nieuws - 11 december 2008

DIGITALE KOERT POPULAIR

Willem Koert leeft. En hoe. De voormalige columnist van Resource kent een bloeiend bestaan op internet. Al meer dan zeshonderd abonnees – veelal medewerkers van Wageningen UR – krijgen iedere week zijn column in hun mailbox. ‘Wonderbaarlijk’, vindt hij zelf.

‘Het is jammer voor Aalt Dijkhuizen’, schrijft Koert op zijn eigen website, ‘maar de meest geliefde columnist van Wageningen UR gaat gewoon door.’ Hij schrijft het met zelfspot, maar veel zit ie er toch niet naast. De bezoekers van de website meegeteld, lezen wekelijks zo’n duizend mensen zijn column. En de schare fans groeit met ‘enkele tientallen’ per week. ‘Veel WUR-adressen. Daar begon het mee, maar het aantal privéaccounts is ook aan het groeien.’
Onder zijn achternaam Koert verschenen de columns sinds 2002 in Resource. In de stukjes neemt hij het bestuurlijke reilen en zeilen binnen Wageningen UR op de hak. Geestige fictieve dialoogjes, gevreesd door bestuurders, gevroten door het voetvolk. Tot Wageningen UR de stekker uit de vorige Resource trok. Daarmee leek ook Koert het zwijgen opgelegd.
Maar dat was van korte duur. Want waarom zou hij ermee stoppen? ‘Ik heb het altijd leuk gevonden om te doen. Ik heb ook altijd veel reacties op de columns gehad. Mensen tipten mij of schreven wat ze ervan vonden. En dat ging gewoon door toen ik niet meer bij Resource werkte.’ Koert besloot daarom door te gaan met de column. Min of meer alsof er niets was gebeurd.
Min of meer. ‘Ik was in de Resource vrolijker dan nu’, constateert hij zelf. ‘Dat kan ook niet anders, gezien wat er allemaal is gebeurd. Ik ben er met foute gevoelens uit gekomen. Ik moet nu vaker een tweede versie schrijven, omdat de eerste te bitter is. Maar het wordt al minder.’
Koert schrijft de column omdat hij er lol aan beleeft. ‘Ik heb geen boodschap. Ik wil ook niemand een spiegel voorhouden. Dat is te pretentieus. Ik vind het gewoon grappig, meer zit er niet achter. Ik woon in Wageningen. Ik hoor al die verhalen en daar maak ik me vrolijk over.’ Wie mee wil lachen: www.willemkoert.nl.