Nieuws - 20 november 2008

DIEET SONJA BAKKER BEKLIJFT NIET

nieuws_2654.jpg
Vrouwen die willen afvallen, hebben het meest baat bij een programma met intensief contact, een individueel dieet en lichaamsbeweging. Dat blijkt uit een pilotstudie van de sectie Humane voeding. Vrouwen die gaan Sonjabakkeren of een programma volgen van de thuiszorg vallen in eerste instantie wel af, maar bereiken niet het beoogde slanke postuur. Het resultaat was uiteindelijk zelfs gelijk aan dat van de controlegroep, die geen begeleiding kreeg.
Onderzoeker dr. Jeanne de Vries volgde veertig weken lang 39 vrouwen, verdeeld over vier groepen. De eerste groep volgde een intensief programma van Ladyline, met twee keer per week contact, een individueel dieet en lichamelijke activiteiten. Deze groep bereikte na veertig weken het beste resultaat, met een gewichtsverlies van twaalf procent. Een tweede groep ging afvallen aan de hand van de boeken van Sonja Bakker. Na drie weken bereikten de vrouwen gemiddeld al een gewichtsverlies van vier à zes procent, maar na veertig weken was dat nog steeds zo. ‘Ze waren zelfs weer ietsje aangekomen in vergelijking met twintig weken daarvoor, maar dat was niet significant’, zegt De Vries.
Een derde groep volgde het programma van een diëtist via de thuiszorg, dat bestond uit één keer per maand contact, een dieetadvies en lichamelijke activiteit. Deze groep scoorde vergelijkbaar met de Sonja Bakkergroep. ‘Een contact van één keer per maand blijkt niet genoeg om het afvallen vol te houden’, concludeert De Vries. ‘Wel viel deze groep wat gelijkmatiger af.’
Opvallend was dat de vrouwen in de controlegroep na veertig weken óók zo’n vijf procent minder gewicht hadden. ‘Die groep hebben we één keer uitleg gegeven over gezonde voeding, daarna moesten ze het zelf uitzoeken. Net als bij de andere groepen hebben we zes keer hun gewicht gemeten. Alleen al het meedoen aan een dieetonderzoek helpt. Het waren gemotiveerde vrouwen en die meting van het gewicht fungeerde blijkbaar als een stok achter de deur.’
Wat het succesvolle Ladyline onderscheidt van de andere diëten, is het intensieve contact en de lichamelijke beweging, zegt De Vries. ‘Bij deze groep was de middelomtrek significant meer verminderd dan bij de andere groepen. Ook was de bloeddruk van deze vrouwen significant meer gedaald dan bij de andere deelnemers.’ Bloeddruk is een belangrijke gezondheidsindicator voor mensen met overgewicht.
De onderzoeker benadrukt dat dit een pilotstudie was om te leren welke aspecten belangrijk zijn voor een succesvol afvaldieet. Ze schrijft het Sonja Bakkerdieet dan ook niet af als ongeschikt. ‘We moeten leren wat de goede dingen zijn uit de verschillende diëten, wellicht is een goede combinatie mogelijk. Het Sonja Bakkerdieet kan prettig zijn voor sommige vrouwen die zeggen ‘deze aanpak past meer bij mij’. Dat bepaalt dan mede hun motivatie. Het viel op dat sommige vrouwen prima afvielen met Sonja Bakker, maar anderen helemaal niet. In de Ladylinegroep waren de resultaten veel consistenter.’ De Vries wil samen met ziekenhuis Gelderse Vallei een grootschaliger vervolgonderzoek in de regio gaan uitvoeren.