Nieuws - 16 april 2009

DE ZICHTBARE MANAGER

Managers bij Wageningen UR zijn niet zichtbaar genoeg. Dat was een van de uitkomsten van de medewerkermonitor 2008. Zo vindt maar een kleine vijftig procent van de respondenten dat zijn manager weet wat er leeft op de werkvloer. Dat kan beter. Daarom gaf dr. Johan Boudewijns, schrijver van het boek Alice in Organisatieland, op 14 april een workshop om de zichtbaarheid van managers te vergroten.

Boudewijns: ‘Als een manager niet zichtbaar is voor jou als medewerker, dan gaat er iets mis in de interactie tussen jullie twee. Voor een medewerker is het belangrijk te achterhalen wát je wil zien van je manager. De persoon, de ideeën, de resultaten? Wat is je onderliggende behoefte? Ziet je manager jou wel genoeg? Voel je je gehoord in de besluitvorming? Vaak is het de behoefte aan waardering, en die behoefte is voor iedereen anders.’
Helaas is de zichtbaarheid van een manager dus ook de verantwoordelijkheid van de medewerker. Boudewijns: ‘Bovendien wordt het gedrag van de manager gestuurd door geschreven en ongeschreven regels binnen de organisatie. Hoogopgeleide professionals bijvoorbeeld houden over het algemeen van vrijheid en autonomie. Onderzoekers willen zelf beslissen over hun onderzoek. Dit soort regels kunnen de zichtbaarheid van management en die van de medewerker in de weg staan.’
Voel je je niet gezien, of ben je als manager niet zichtbaar genoeg? Boudewijns leidt je in vijf stappen naar een beter management:
1. Welke ongeschreven regels gelden er op jouw afdeling?
Kijk of je een aantal regels zou kunnen noemen die zichtbaarheid kunnen belemmeren.
2. Wat is jouw rol?
Onderzoek je eigen aandeel in de dynamiek van ongeschreven regels die de (on)zichtbaarheid van de manager en van de medewerker bepalen.
3. Wat wil je?
Als medewerker vraag je je af wat je ziet als uitingen van waardering.
Als manager vraag je je af welke resultaten belangrijk zijn.

4. Communiceer je behoeften
Ga het gesprek aan over wat belangrijk is voor jou als medewerker en wat je verwacht van je manager.
5. Kies het juiste moment om te praten
Als je een boodschap hebt, zorg dan dat de ontvanger op 'ontvangen' staat.
Heb je interesse in dit onderwerp? Neem dan contact op met Barbara Veltrop of John Peeters. / Nicolette Meerstadt

De workshop van Johan Boudewijns is te zien via http://wurtv.wur.nl.