Nieuws - 15 januari 2009

DE HOODY IS HOT

Liepen eerst alleen sukkelige studenten in een shirt van de universiteit, sinds kort duiken ze overal op. In de collegebanken, op straat, op het ijs, in de kroeg. Vooral de WUR-sweater is hot. ‘Die hoody betekende voor mij een duidelijke start van mijn nieuwe leven hier.’

achtergrond_0_181.jpg
Toen rector Martin Kropff eind 2005 trots de eerste shirts van Wageningen Universiteit presenteerde, werd er vooral besmuikt gegiecheld. Ze waren vormeloos en veel te groot, en de opdruk ‘Wageningen No.1 University’ wekte gêne in plaats van trots. Goed, de shirts werden massaal afgehaald, maar ze waren dan ook gratis en konden dienstdoen als sportkleding of pyjama.
Hoe anders vergaat het de nieuwe kledinglijn van Wageningen University. Voor de goedpassende nieuwe T-shirts – ook verkrijgbaar in getailleerde damesuitvoering – leggen studenten graag 12,50 neer. En de bedrukte sweater met capuchon – prijs: 34,95 – is helemaal populair. Er zijn dit jaar al meer dan vijfduizend kledingstukken over zijn toonbank gegaan, vertelt Steven ter Velde, uitbater van de WUR-shop op de begane grond van Forum. In vele kleuren, maar allemaal met de karakteristieke opdruk ‘Wageningen University Est. MCMXVIII’. Dat laatste is het jaartal 1918, het jaar waarin de universiteit werd opgericht.
Ter gelegenheid van het negentigjarig bestaan van Wageningen Universiteit mochten alle studenten in maart vorig jaar een gratis shirt uitzoeken in de shop. ‘Dat was de aanzet voor het succes’, denkt Ter Velde. ‘We zien nu dat nieuwe studenten er ook één willen.’ Behalve de shirts en de sweaters zijn ook de WUR-petten en tassen behoorlijk populair. Ter Velde heeft er al enkele honderden van verkocht. De drinkflessen gaan minder hard, net als de Amerikaanse afstudeerbeertjes, compleet met kwastjeshoed.

LEKKER WARM
De artikelen zijn populair onder buitenlandse studenten. Zij kopen vaak een shirt of tas als aandenken aan hun Wageningse tijd. Maar ook Nederlandse studenten worden steeds vaker in WUR-outfit gesignaleerd. ‘Het zijn best wel mooie truien, en ze zijn lekker warm’, verklaart Anneloes Dijkstra. Ze is pas overgestapt van Wageningen Universiteit naar Van Hall Larenstein, maar draagt nog vaak haar WUR-hoody. Zij denkt dat de merchandise zo populair is omdat studenten trots zijn op hun universiteit. Marrit van den Akker, eerstejaars biologiestudent, is het met haar eens. ‘Ik heb mijn sweater meteen gekocht toen ik hier kwam studeren. Ik heb bewust voor Wageningen gekozen, en niet voor een universiteit in een grote stad. Die hoody betekende voor mij een duidelijke start van mijn nieuwe leven hier.’
Haar huisgenoot Tim van der Step, tweedejaars biologiestudent, kocht zijn hoody omdat de winter er aan kwam en omdat het hem lekker warm leek. ‘Ik heb niet zoveel gevoel voor mode, maar ik vind het gewoon een erg mooie trui. Ik draag hem vooral als ik studeer. Ik vind het geen trui om mee te gaan stappen.’ Daar denken sommigen anders over. Want de WUR-trui is ook doorgedrongen tot de kroegen van Wageningen.
Medewerkster Nadja Schmiemann van het International Office denkt dat de opleving van de universiteitskleding te maken heeft met het internationale karakter van Wageningen. ‘Het is een trend in de wereld. Alle universiteiten hebben dit. Die trend pikken studenten ook hier op.’

KINDERKLEDING
Eén van de buitenlandse studenten die vaak in WUR-trui lopen, is de Maleisische Azlim Kahn. Hij studeert sinds vorig jaar Geo-information Science in Wageningen. In Maleisië is het zo’n 33 graden, dus Azlim moest erg wennen aan het Hollandse klimaat. ‘Ik droeg heel veel lagen kleding over elkaar om een beetje warm te blijven’, vertelt Azlim. ‘Een thermisch shirt, dan een sportshirt, daarover een shirt met lange mouwen en daarover nog een trui. En nog had ik het koud.’
Studiegenoot Paul Link had met hem te doen en kocht in Forum een sweater voor hem. Het is zijn favoriete kledingstuk geworden. ‘Dit is de enige trui waar ik het lekker warm in heb. En nu hoef ik gelukkig niet meer zoveel lagen over elkaar aan.’ Azlim wil graag ook zo’n warme sweater kopen voor zijn vrouw, die net als hij in Rhenen woont. Hij wacht nog op een uitverkoop.
Helaas voor Azlim ligt die de komende maanden niet in het verschiet. Wel kunnen klanten van de WUR-shop sinds kort kiezen uit nieuwe producten zoals kinderkleding, paraplu’s en luxe pennen. En hogeschool Van Hall Larenstein heeft inmiddels zijn eigen merchandising. Er zijn sweaters en T-shirts te koop met witte Van Hall Larenstein opdruk. De modellen en prijzen zijn hetzelde als bij de universiteit, maar de VHL-kleding is alleen te bestellen via email('wurshop.fb','wur.nl'); . Tegen betaling van portokosten wordt je trui of shirt dan thuisbezorgd.