Nieuws - 11 juni 2009

D-O-M

nieuws_3363.jpg
Overal waar ik kijk staan dode bomen. Ik vind het eigenlijk wel een mooi gezicht, zo’n open vlakte met alleen maar kale stammen. Een fel zonnetje schijnt door de dode takken van het Tsjechische Nationale Park Sumava. Een moment ging de regen dwars door mijn zwarte ‘waterbestendige’ rugzakhoes en rugzak heen, maar die momenten blijven dan toch minder lang hangen.
Als enige VHL’er volgde ik samen met 29 Wageningse studenten het vak Strategische planning in bos- en natuurbeheer. Een leuke groep hoor, maar dus wel allemaal Wageningen Universiteitstudenten die elkaar al heel goed kenden. En ik, de enige hbo’er, ik kende eigenlijk niemand.
Aanspraak had ik genoeg, daar wil ik niet over klagen. Al in de bus kende iedereen mijn naam. Ook mijn sociale onhandigheid – ik ben er nogal goed in om op het verkeerde moment te gaan praten – werd ogenblikkelijk geaccepteerd. Maar ik werd zo vreselijk uitgehoord, het werd steeds erger.
Liep ik dan, tussen de door duizenden kevers aangetaste bossen: ‘Vind je het wel leuk bij ons?’ In een zompig veengebied: ‘Studeert een hbo’er ook echt?’. Vijf uur ‘s ochtends vroeg langs een riviertje: ‘In wat voor functie zie je jezelf later?’ In de touringcar, waarvan zowel de kachel als de airco vol aanstonden, omdat het regelsysteem niet meer werkte: ‘Heb je een vriendin? Nee, nee, dat dacht ik al, snap ik best.’ In een gemengd bos, waar de aantastingen van de bastkever wel meevielen: ‘Zo, en jij denkt dus als hbo’er zomaar aan dit vak mee te kunnen doen?’ In een donker knus cafeetje op de top van een berg: ‘Hoe spel je hbo? D-O-M, hahaha.’
Nee, het was voor mij ook een zware week, zonder ook maar één hbo-medestander. Terug in Velp was de reactie van één van mijn collega’s – laat ik maar geen namen noemen – nog bedroevender: ‘Hoe spel je hbo? D-O-M? Wat bedoelden ze daar dan precies mee?’ Nee, in korte tijd heb ik een aardig hbo-minderwaardigheidscomplex opgebouwd.
Inmiddels heb ik mijn tentamencijfer terug. Ik heb het op één na hoogste cijfer van de groep. Nou ben ik toch benieuwd hoe je ‘universiteit’ precies schrijft.