Nieuws - 27 september 2007

Cursus voedselveiligheid in trek in China

Na de recente rel over onveilig kinderspeelgoed uit China is ook veiligheid van voedsel hoog op de Chinese agenda gekomen. Trainingen van Wageningen International op dat gebied zijn daardoor meer in trek.
‘De interesse in China voor trainingen over voedselveiligheid groeit’, zegt Jan Fongers, accountmanager Azië van Wageningen UR. Het gaat bij de veiligheid van voedsel echter niet alleen om de gezondheid van consumenten, maar ook om de economische belangen van exporteurs en verwerkers.
Aan de andere kant lijkt het Chinese systeem van toezicht op voedselveiligheid inderdaad tekort te schieten, zegt Camiel Aalberts van Wageningen International. Hij gaf afgelopen zomer een training aan de assistenten van Nederlandse landbouwattachés in Azië over voedselveiligheid. ‘Centraal bedachte plannen worden decentraal niet goed uitgevoerd. En er lijkt geen open cultuur te zijn, waardoor problemen verborgen blijven.’ De belangstelling voor de cursus was volgens Aalberts groot.
Verder bijvoorbeeld geeft het RIKILT – Instituut voor voedselveiligheid, technische trainingen over het beheersen van voedselveiligheid.