Organisatie - 10 april 2015

tekst:
Koen Guiking
5

Natuur en Milieu en Greenpeace dagen het Ctgb, toezichthouder op bestrijdingsmiddelen, voor de rechter, meldt Trouw. Dit komt een dag na het Neonicotinoïden-rapport van Frank Berendse en andere wetenschappers.

De twee milieuorganisaties vroegen het Ctgb ruim een jaar geleden de markvergunning van de neonicotinoïde Admire van Bayer opnieuw te beoordelen. Aan dat bezwaarschrift is tot nog toe geen gehoor gegeven. Juist gisteren, toen wetenschappers een beleidsadvies publiceerden over neonicotinoïden, meldde het Ctgb aan Natuur en Milieu en Greenpeace dat de behandeling van het verzoek wordt uitgesteld, zo is te lezen op de website van Trouw.

Lees het interview met Frank Berendse

Re:acties 5

• Henk Tennekes

Dr. Anton Safer van de universiteit Heidelberg reageerde als volgt op een kernuitspraak in het EASAC rapport en het ontbreken van een verwijzing naar mijn publicaties in dat verband:

Die Expertengruppe kritisiert u.A. die unzureichende toxikologische Charakterisierung der Pestizide im PSM-Zulassungsverfahren, v.a. die fehlende Bewertung der subakuten, subchronischen Toxizität, sowie die Nichtberücksichtigung der kumulativen Toxizität, auf die Henk Tennekes schon vor vielen Jahren hingewiesen hatte. Allerdings ist das Papier unkorrekt, indem dessen Arbeiten namentlich nicht zitiert werden

• Henk Tennekes

Peter Jenkins van het Amerikaanse Center for Food Safety reageerde als volgt op het EASAC plagiaat:

Henk, this came around. I totally agree that new EU report is largely a re-statement of what you have said for years. They should have acknowledged you. Thank you so much for your foresight.
    Regards,
    Peter T. Jenkins, Attorney/consultant
    Center for Food Safety
    660 Pennsylvania Ave. SE, Suite 302
    Washington, DC 20003

• Henk Tennekes

Navolgend een reactie van een Oostenrijkse collega op de ontbrekende verwijzing naar mijn publicaties in het EASAC rapport over de neonicotinoïden:

Lieber Henk,
    Danke für die Information. Ja, auch ich habe den Eindruck, dass man Deine bahnbrechende Grundlagenarbeit zunehmend wegzudrängen versucht – und dass sich hier andere „schmücken“ wollen. Ich denk das ist nicht nur Ignoranz, sondern auch eine Portion Feigheit, Eitelkeit und Überheblichkeit aber auch klassisches „politisches“ Kalkül und psychologisches Verdrängen dabei. Sehr viele ForscherInnen im Bereich der Insektenforschung, Biologie und Agrarökologie haben in der Vergangenheit sich nicht getraut mit den großen Agrokonzernen und den damit verbundenen politischen Eliten anzulegen – oft standen sie sogar in Solde oder waren Sponsoring-Nutzer dieser. Eigentlich hätten viele schon längst wegen der Insektizide aber auch vieler anderer Pestizide Alarm schlagen müssen, taten es aber nicht.
    Dr. Josef Hoppichler
    BUNDESANSTALT FÜR BERGBAUERNFRAGEN
    (Federal Institute for Less-Favoured and Mountainous Areas)
    Marxergasse 2 / Mezzanin

• Gekke Henkie

Dát zal hem leren!

• Henk Tennekes

Frank Berendse heeft mij op 11 december 2012 uitgenodigd voor een voordracht in zijn instituut in Wageningen over de neonicotinoïden. Mijn boek "The Systemic Insecticides: A Disaster in the Making" van november 2010 had ik hem gegeven bij de promotie van Flavia Geiger op 21 januari 2011. Het EASAC rapport over de neonicotinoïden, waaraan Berendse heeft meegewerkt, is een re-statement van de inhoud van mijn boek, maar er is in het EASAC rapport geen enkele verwijzing te vinden naar mijn boek of publicaties in vaktijdschriften. Het overnemen van het gedachtengoed van een ander zonder bronvermelding wordt algemeen gezien als een vorm van plagiaat. Het is beneden alle peil dat Berendse mij niet de erkenning heeft gegeven die mij toekomt. Juridisch kan ik hiertegen niets ondernemen omdat de auteurswet deze vorm van plagiaat niet als een rechtsinbreuk wordt beschouwd. Langs deze weg laat ik Berendse weten dat ik minachting heb voor dergelijk gedrag.