Wetenschap - 19 januari 2016

Crowdfundingplatform gaat van start

tekst:
Koen Guiking

Geld doneren aan Wageningse onderzoekprojecten kan vanaf maandag 25 januari op crowdfunding.wageningenur.nl.

Afbeelding: Elveos

Drie projectvoorstellen kregen op 18 januari goedkeuring van een beoordelingscommissie om online fondsen te gaan werven.

De initiatiefnemers van Muggenradar, Sander Koenraadt en Arnold van Vliet – die de crowd geregeld vragen om muggen in hun slaapkamer dood te slaan en in te sturen voor onderzoek – willen 25.000 euro ophalen voor het doorontwikkelen van een app. Zo moet het eenvoudiger worden om data te verzamelen en om vervolgens burgers, natuurbeheerders en beleidsmakers beter te kunnen informeren over eventuele muggenoverlast.

Maan- en Marsgrond bevatten veel zware metalen
Wieger Wamelink

Ook Wieger Wamelink, die op nagebootste Mars- en maangrond groenten teelt, hoopt 25.000 euro in te zamelen. Hij wil proberen de opbrengsten te verhogen en samen met voedselveiligheidsinstituut Rikilt onderzoeken of de tomaten, radijsjes, preien, slabladeren en roggekorrels veilig eetbaar zijn. ‘Maan- en Marsgrond bevatten veel zware metalen’, zegt Wamelink. Hij wil onderzoeken of planten deze opnemen. Als dat zo is, dan wil hij in een vervolgproject onderzoeken hoe de opname van zware metalen door planten tegengegaan kan worden. ‘Dat kan door de pH-waarde van de bodems te verbeteren, zodat de zware metalen niet in oplossing komen, of door de grond schoon te maken.’ Op aarde is beide te bereiken door eerst andere planten te telen, voordat een groentegewas wordt neergezet.

Het leven begint in de grond
Gerlinde De Deyn

Gerlinde De Deyn, Ingrid Lubbers en Jan-Willem van Groenigen vragen ‘de crowd’ om 10.000 euro zodat ze samen met een kunstenaar en fotograaf Wim van Egmond filmpjes kunnen maken van de interactie tussen het leven bovengronds en ondergronds. De Deyn en Van Egmond maakten eerder een time-lapse video van wormen die een bladerdek verteren, nu wil het tweetal, met collega's, ook laten zien hoe bacteriën en schimmels zich in de bodem verspreiden. ‘Het leven begint in de grond’, zegt De Deyn. De plantengroei bovengronds kan alleen plaatsvinden doordat microorganismen en wormen in de bodem organisch materiaal omzetten in voedingsstoffen voor planten, legt ze uit. ‘Als je dat proces versneld laat zien, door in een periode van soms wel vier maanden duizenden foto’s te maken en die in twee minuten af te spelen, dan begrijpen mensen veel beter hoe belangrijk die bodem is.’ De filmpjes leveren ook wetenschappelijke informatie op, bijvoorbeeld over hoe snel processen zijn, of welk gedrag bodemleven onder uiteenlopende omstandigheden vertoont. De uitdaging voor het maken van opnamen is dat er tegelijkertijd opnamen bovengronds, in het licht, en ondergronds, in het donker, gemaakt moeten worden.

Deze eerste drie projecten staan vanaf maandag 25 januari op crowdfunding.wageningenur.nl. Later volgen hier meer projecten. Per project hebben onderzoekers maximaal drie maanden om geld in te zamelen, vertelt Arianne van Ballegooij van het Universiteitsfond Wageningen. De minimale gift is €5, een maximum is er niet. Ook als het streefbedrag niet behaald wordt, kunnen onderzoekers in ieder geval een deel van hun onderzoek met de opbrengsten financieren. En als er meer geld wordt opgehaald, is er ruimte voor meer onderzoek. Van Ballegooij: ‘De afspraak is wel dat de wetenschappers dan op de website aangeven waar ze dit extra geld aan besteden.’