Nieuws - 16 februari 2016

Crossen door de woestijn

tekst:
Milou van der Horst

Twee meiden die duizenden kilometers overbruggen in een oude Renault 4. En ook nog deels op onverharde wegen, door de woestijn. Julia van Oord en Jori Bremer, allebei masterstudent Plantenwetenschappen gaan deze maand het avontuur aan.

Het was heel haar leven al een droom om mee te doen aan de Franse 4L Trophy, een jaarlijkse studentenrally door de Marokkaanse woenstijn, vertelt de in Frankrijk opgegroeide Jori. En de verplichte Renault 4 had ze al. De studentenrally begint 18 februari en voert in tien dagen van het Franse Biarritz naar het Marrokkaanse Marrakesh en is een hele happening in Frankrijk. ‘Het gaat niet om tijd, maar om hoe je obstakels neemt, zoals duinen zonder verharde wegen,’ aldus Jori.

Er doen 3000 studenten aan mee en 1500 auto’s. De rally zal deels door de woestijn gereden worden, wat volgens beide dames een flinke uitdaging wordt. Julia: ‘Je hebt ook zandplaten en scheppen mee voor als we vast komen te zitten in het zand. Het is ook een beetje de bedoeling dat je elkaar dan helpt. Het wordt veel samenwerken, met wie je ook tegen komt. Dus niet alleen een competitiesfeertje maar ook een groepsgevoel.' Julia hoopt dan ook haar Frans bij te spijkeren tijdens de gesprekken met andere deelnemers bij het kampvuur, na een hele dag gereden te hebben.

Via kaart en kompas zullen de meiden hun weg zoeken. Jori: ‘Ik kijk vooral uit naar het moment waarop de weg ophoudt en het zand begint. We hebben nog nooit op die manier gereden, dus dat wordt wel een uitdaging.’ Julia vult aan: ‘Maar dat is ook meteen het engste.’ Gelukkig hebben de dames een 4x4 in bestelwagenuitvoering, alhoewel die al 27 jaar oud is. ‘Er zal vast wel iets stuk gaan,’ lacht Julia. Maar bang voor kapotte onderdelen zijn ze niet, na de reparatiecursus die Jori afgelopen zomer heeft gevolgd en de meegebrachte reserveonderdelen. Gelukkig zullen de meiden ook steun krijgen van onderhoudsteams, kunnen er helikopters en artsen ingezet worden, wordt er voor ze gekookt en zijn de campings geregeld na elke dagetappe.

Alleen maar lol zullen de meiden niet hebben. ‘Ik denk ook wel dat het afzien wordt,’ knikt Jori. ‘Het is niet niks om twee weken lang ongeveer acht uur per dag in de auto te zitten. En we zullen ook de hele tijd zitten te schudden omdat er deels geen verharde wegen zijn.’ Maar niet alleen het rijden wordt een uitdaging, ook het kamperen, vreest Julia. ‘Het kan ‘s nachts heel koud worden en al helemaal in de woestijn. Het wordt wel afzien als je dan niet goed slaapt vanwege de kou en je moet daarna weer een hele dag rijden.’

De deelnemers moeten ook een bijdrage doen aan het goede doel van de rally: elk team is verplicht om minimaal twee rugzakken met schoolspullen en twee sporttassen vol sportspullen mee te brengen, om op die manier geïsoleerde woestijnvolken te ondersteunen. ‘We moesten veel meer tijd steken in het vinden van sponsoren dan we van te voren hadden gedacht. Dat was soms wel frustrerend. In Frankrijk is het enorm bekend, maar in Nederland kennen de mensen de rally niet echt,’ vertelt Julia.

Toch hebben de dames via via veel geld en spullen in weten te zamelen. Zo heeft Julia als verjaardagscadeautjes allemaal sponsormateriaal gekregen. ‘Ik kijk wel uit naar de ceremonie op het einde waarbij alle sport- en schoolspullen worden ingezameld en waarbij de sponsoropbrengsten bekend worden gemaakt,’ vertelt Jori. ‘Vorig jaar is er maar liefst 60 ton aan school- en sportspullen ingezameld en van het geld zijn schoollokalen en sanitaire voorzieningen gebouwd. Dat is mooi als je daar aan kunt bijdragen.’

Je kunt de avonturen van Jori en Julia volgen op hun Facebookpagina.