Nieuws - 26 mei 2011

Crimineel

Ooit heb ik mezelf ook voorgenomen dat m'n columns niet politiek mogen zijn. Mislukkingen in mijn liefdesleven leken me nu eenmaal interessanter dan een lekenbeschouwing over monetair beleid. Maar sorry, ik hou het niet meer vol.

26-Stijn-6004.jpg
Zodra ik denk aan natuurbezuinigingen krijg ik hartkloppingen. Uit voorzorg kijk ik 's avonds al geen televisie meer; één seconde staatssecretaris Bleker staat gelijk aan minstens twee uur slapeloosheid.
Ik voel me machteloos. Mijn ogen worden vochtig als ik bij mij in de buurt zie hoe het met de vlinders gaat. Ook volgens het Planbureau voor de Leefomgeving gaat de biodiversiteit nog altijd achteruit. Maar ja, ons kabinet vindt dat er wel even genoeg dure elitenatuur is. Volgens een wereldwijde studie vertegenwoordigt natuur bijna twee keer het wereldwijde kapitaal. KPMG becijferde de winst van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug op 3.569 euro per hectare. Toch vindt het Kabinet het geen overheidsverantwoordelijkheid. Tja, voor handelsmissies heb je ministers en natuur kun je blijkbaar beter aan de private sector overlaten.
Alsof deze zorgen al niet genoeg zijn, ben ik ook nog eens frequente bezoeker van pvv.nl geworden. Een vorm van zelfkastijding, denk ik. In elk geval voel ik me na elk bezoek geraakt; ik word als crimineel omschreven: 'Wilderniskitsch door de milieumaffia', 'Hun [de milieufundamentalisten] macht moet worden gebroken', 'nog even en er wonen door deze moerastsunami meer brulkikkers dan mensen in Groningen!'. Moslims hebben tenminste nog het geluk dat het kabinet zich soms een heel klein beetje wil distantiëren, zo niet op natuurgebied. In het Agrarisch Dagblad zegt Bleker dat hij natuurbeheer terug wil geven aan de samenleving zelf, in een speech zegt hij erop te vertrouwen dat boeren natuurregels kunnen omzeilen. Want natuurbeheerders maken, zo begrijp ik, geen onderdeel uit van de samenleving.
Voor niets sta ik om vier uur 's ochtends op om vogels te tellen, voor niets knot ik wilgen, voor niets begeleid ik kinderen dwars door het bos. Voor welgeteld 3,40 per uur zit ik uren achter de computer om kaarten te maken. Resultaat: de PVV beschrijft me als crimineel en een staatssecretaris vindt me niet echt een onderdeel van de maatschappij. Of, om het regeerakkoord te quoten: 'we gaan letterlijk en figuurlijk werk maken van het oplossen van problemen'.