Nieuws - 12 april 2007

Creatief met turf

Staatsbosbeheer grijpt in de Wieden en Weerribben terug op een eeuwenoude methode: het persen van turfbroodjes uit bagger en rietafval. De broodjes kunnen bio-energie leveren of worden toegepast in de tuin. Op de laatste mogelijkheid mogen studenten van Van Hall Larenstein hun creativiteit loslaten.

Eeuwenlang persten rietsnijders hun afval tot turfbroodjes, die na droging opgestookt werden in de potkachel. In de Wieden en Weerribben, het Nationaal Park in wording waar het rietsnijden onderdeel is van het beheer, blijft het rietafval nu grotendeels liggen. Om ervan af te komen en de kosten van het beheer gedeeltelijk te dekken, stoft Staatsbosbeheer nu de turfpers weer af.
Bedrijven en instellingen gaan op kosten van de provincie Overijssel de mogelijkheden onderzoeken. Hogeschool Van Hall Larenstein mag op zoek naar een mooie toepassing in de tuin. ‘De studenten mogen iets verzinnen’, zegt docent Johan Vlug van de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting. ‘Die zijn het meest vindingrijk.’
Vlug denkt zelf aan gebruik als decoratie, maar er zijn volgens hem ook nieuwere toepassingen mogelijk. ‘Je kunt er bepaalde zaden aan toevoegen zodat er leuke vegetatie uitkomt. Ook gaan we kijken naar combinaties met hout of metaal.’ Over een jaar worden de bruikbare toepassingen gepresenteerd.