Nieuws - 18 oktober 2007

Creatief met millenniumdoelen

Vier studententeams van Wageningen Universiteit doen mee aan de MillenniumBattle, waarvoor ze de komende weken vier cases uitwerken die zijn gerelateerd aan millenniumdoelen. Hoofdprijs is een studiereis naar zuidelijke Afrika, en een plek in de Derde Kamer in 2008. De eerste case, over drinkwater in China, moest 14 oktober klaar zijn.

Op de website millenniumbattle.nl zijn alle presentaties te vinden, sommige compleet met YouTube-filmpje. Team De Groentjes maakte een grappig filmpje met uitgeknipte tekeningetjes, met een fotocamera met filmfunctie. ‘Als je iets visueel maakt wordt het aantrekkelijker en begrijpelijker’, vertelt Sanne van den Dungen, die Biologische productiewetenschappen doet en ook aan de kunstacademie in Den Bosch studeert.
Sanne doet net als teamgenoot John Otters, student Internationale ontwikkelingsstudies, voor de tweede keer mee aan de ‘leuke, creatieve wedstrijd’. John: ‘We hebben allebei het gevoel dat we door onze Europese achtergrond en rijke erfenis iets verschuldigd zijn aan de arme mensen van de wereld. In de toekomst willen we daarom een belangrijke rol vervullen in de ontwikkeling van onder andere Afrika. De MilleniumBattle is een mooie oefening. Bovendien willen we best een week naar een ontwikkelingsland.’
Het team van MAKS-studenten Jua Kali – de informele sector in het Swahili – kwam er tijdens het oplossen van de case achter weinig over China te weten. Janneke Timmerman: ‘Je kreeg de rol van een Chinese overheidsfunctionaris. We weten daarom nu meer over het Chinese éénpartijstelsel, en het werd ons duidelijk dat er cultureel gezien een scheiding bestaat tussen de mensen die het Maoïstische bewind hebben meegemaakt, en de mensen die jonger zijn.’ Jannekes team gebruikt in de oplossing van de case het ‘burgerparticipatiemodel’. ‘Dat kan best aanslaan bij jongere Chinezen’, zegt Janneke.
De finale van de wedstrijd van de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO), is op 14 december. De wedstrijd is de opvolger van de GezondheidsBattle, in 2004 gewonnen door vier studenten Internationale ontwikkelingsstudies. De uitslag van deze battle hangt grotendeels af van een juryoordeel, maar de teams kunnen ook punten van het publiek krijgen.
De tweede case, over ondernemen in conflictgebieden, begint op 25 oktober.