Nieuws - 17 februari 2010

Cramer voor het blok

Milieuminister Jacqueline Cramer toert met een flitsende show langs Nederlandse universiteiten om studenten uit te nodigen ‘de groene toekomst’ vorm te geven. In Wageningen moest Cramer zelf aan de bak: student Christopher Baan zette haar voor het blok met een intentieverklaring voor duurzaam onderwijs.

26-Grenovator-tour-met-mini.jpg
Cramers Greenovator Tour bestaat uit avondjes met gelikte, korte presentaties over duurzame innovaties, waaronder Wageningse ontdekkingen, zoals energie uit planten en een nieuwe sojastructuur die op vlees lijkt. Ook sampleartiest Eboman werkt mee. Hij noemde recycling zijn corebusiness - omdat hij andermans muziek hergebruikt.
Kreten als 'we need to work on technologies and on goals to inspire people' en 'towards a zero-fossil society' vulden de ruimte. Tijd voor debat of kritische reflectie was er niet; een opmerking uit de zaal over gebrek aan biologische producten in het Forum, verdween in het niets.
De boodschap van de avond was inspiratie, positiviteit en critical success factors. Christopher Baan, vierdejaars Internationale ontwikkelingsstudies, maakte goed gebruik van die 'yes-we-can-sfeer'. Hij zette Cramer en dr. Martin Scholten van Wageningen UR voor het blok door ze een intentieverklaring ter ondertekening voor te leggen en ze daarmee te mobiliseren voor duurzaamheid in het hoger onderwijs. Cramer las de verklaring voor en probeerde het nog af te doen als 'goed idee.' Maar na gejoel uit de zaal merkte ze droogjes op: 'I don't really have a choice, do I?'
Concreet heeft Cramer toegezegd om met partijen in overleg te gaan om het hoger onderwijs te verduurzamen. Student Baan gaat zich hard maken voor de eerste concrete bijeenkomst en draagt het werk daarna over aan het landelijke Studentennetwerk Morgen.