Wetenschap - 26 oktober 2017

Craft beer contains mycotoxins more often than industrial beer

tekst:
Tessa Louwerens
1

Craft brewed beer styles contain mycotoxins more often than industrial variants. These can form a health risk when ingested daily. This was revealed by RIKILT researcher Jeroen Peters and his colleagues in a recent study.

© Shutterstock

For his study, Peters collected one thousand beer samples from 47 countries – mainly Europe. He determined the concentrations of mycotoxins - toxins produced by fungi – in the various beers. Deoxynivalenol (DON) is one of the more prominent mycotoxins. ‘Nearly every beer contains DON’, explains Peters. ‘But on average, the levels are higher in craft beers.’ The concentration of DON was above the permitted levels in 22 craft beers. Peters: ‘The substance is not extremely toxic, but it supresses the immune system and can cause nausea and diarrhoea.’

Brewing process
According to Peters, these higher concentrations could be caused by the brewing process. The standard process involves water, malted barley, hop and yeast. It’s the malted grains in particular, like malted barley, that are prone to mycotoxin contamination. Brewers use relatively more malted barley for the stronger beers, such as the popular craft beer style imperial stout, which can result in higher concentrations of mycotoxins in the beer. The darker malts also seem to contribute to higher mycotoxin levels. Furthermore, craft breweries often add myriad other ingredients that could be contaminated, such as coffee, cacao, tobacco, liquorice, fruit and a range of spices.

Certificate
‘The European Union has legislation regarding the maximum permitted levels of mycotoxins, but these only apply to the raw materials, not the beer itself’, Peters explains. He pleads for more transparency on the part of the suppliers of raw materials. ‘It would be much better if a certificate not only stated that the levels are below the allowed maximum, but also what levels have been measured. A brewer could then use this information to calculate how much of that ingredient can be used safely. Another option would be for craft brewers to test their beer before putting it on the market, but that is not financially viable for many of the starting and smaller breweries.’

Popularity
This is the first time such a large-scale study has been performed into mycotoxins contained in craft beer. Peters: ‘Many studies have been carried out into industrially brewed beer. However, we were curious about craft beer because we see its popularity skyrocketing.’ That is also the reason it is so important to keep an eye on the quality, he adds. He would like to repeat the study in a few years, to see how the situation has developed. ‘I am a lover of craft beer myself, and I always bring a few sample pots whenever I go to a craft beer festival. That is also how we collected most of the craft beer samples for this study.’

Re:acties 1

  • J Peeters

    Hier orginele article:

    http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0185887

    Reageer

Reacties 12

  • paul van der pol

    een studie beste lezers en onderzoekers een levende gist cel bevat een complex vitamine b gehalte daar is ook nergens een studie van.
    zo komt ambachtelijk bier wel erg slecht in beeld.

    is meer als een studie waard craft bier is een levens stijl ( niet alles is negatief ) eraan. gaat vooral om smaak.

    bovenstaande lijkt niet direct op een schema van onderzoeks- resultaten.

    maar een studie van.

  • Maarten Alexander Hardeman

    Interessant. Ik vind het wel nogal een generieke uitspraak. Is er sprake van significantie? Indien ja, in welke mate worden minimaal aanvaardbare gehalte, als die al bepaald is, in het eindproduct overschreden? Zijn er naast de typen mout andere variabelen in het brouwproces die invloed hebben op het gehalte in het eindproduct?

  • Jeroen Peters

    Beste allen,

    Even een nuance. Het gaat hier om één specifieke biersoort die meer schimmelgifstoffen bevat t.o.v. industrieel bier. Dit geldt dus niet voor al het craft bier!

    De volledige informatie kun je vinden met onderstaande link. Daar kun je ook de extra informatie (supporting information) vinden die in het artikel genoemd wordt.

    Zelf drink ik ook regelmatig craft bier omdat ik een groot liefhebber ben. Drink met mate is altijd het beste advies. Het gaat hier sowieso om hele zware bieren met veel alcohol.

    https://www.kennisinstituutbier.nl/content/mycotoxines-bier

    • Jeroen Peters

      http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0185887

  • Joris W

    Wat een onzin! Als er geen norm bestaat voor bier, hoe kan je dan uitrekenen hoeveel grondstof je mag gebruiken ???

  • Tapkoel bv Cothen

    Tapkoel BV heeft een eigen kwaliteitsdienst. Deze kan de kleine brouwer volledig trainen, adviseren en ondersteuen tot in het microbacterie brouwproces. De adviseur heeft ruim 30 jaar ervaring op dit gebied. Op hoog niveau brouwen kan dus ook op kleine schaal als de werkwijze maar zorgvuldig gevolgd gaat worden.

  • Han Rieffe

    Is er ook onderzoek gedaan naar DON concentraties in brood en pasta's?

  • Roelof Benthem

    Als amateurbrouwer zou ik graag willen weten, op welke manier ik het gehalte laag kan houden? Type mout? Maischproces? Filterproces? Of gaat het vooral om het gebruik van hoger gebrand mout?

  • Klaas Bosman Almere bosman00@xs4all.nl

    Goedemorgen,

    Ik houd ook van deze bieren, maar ben nu wel benieuwd welke bieren niet zo goed zijn.

  • drs. Dick Landsmeer, dicklandsmeer@gmail.com

    Belangwekkend artikel. Als consument zou ik graag beschikken over de onderzoeksdata, zodat ik bij de keuze van biersoorten met de resultaten rekening kan houden.
    Tevens van belang te weten hoe bij de andere brouwprocessen dan " imperiale stout" de resultaten uitvallen. Welke groepen zijn mogelijk te onderscheiden.
    Graag uw reactie. Zeer bedankt.

  • Willem de Kleijn

    Graag zou ik willen weten welke bieren meer DON bevatten dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Aangezien ik iedere dag ambachtelijk bier drink, ben ik zeer benieuwd.


Re:ageer