Wetenschap - 29 november 2007

Cradle to cradle

396_opinie_0.jpg
Bijzonder hoogleraar prof. Louise Vet zou graag zien dat cradle to cradle-goeroe Michael Braungart een leerstoel krijgt in Wageningen. Dat zei ze in een uitzending van het programma Tegenlicht over ‘Afval is voedsel’.
Vet is de grootste Wageningse pleitbezorger van cradle to cradle. Zij vindt dat Wageningen UR in onderwijs en onderzoek veel meer aandacht zou kunnen besteden aan het idee van de Duitse chemicus Michael Braungart en de Amerikaanse bedrijfskundige William McDonnough. Ook bij nieuwbouw en inkoop zou hun boek Cradle to cradle volgens haar de leidraad moeten zijn.
Vet is ook directeur van het biologisch onderzoeksinstituut NIOO. Ze stopte een eerdere aflevering van Tegenlicht over cradle to cradle in het kerstpakket van haar medewerkers. ‘Wat me daarin aansprak is het innovatieve optimistische idee.’ De bedenkers van cradle to cradle gaan ervan uit dat afval niet bestaat. Alle producten zouden opgenomen moeten kunnen worden in de biologische kringloop, of door hergebruik in de technologische kringloop. Om dat mogelijk te maken moeten producten slimmer worden ontworpen. Als we dat doen, zeggen Braungart en McDonnough, dan kunnen we een comfortabele levensstijl prima combineren met zorg voor de planeet.
‘Ik vind het ontzettend leuk dat industrie leert van de natuur. Dat concept is heel simpel. Je kunt zeggen afval bestaat niet, want je kunt het altijd gebruiken voor iets anders’, zegt Vet in het tv-programma. ‘Laten we goede afbreekbare producten maken in plaats van alle rotzooi die we nu gebruiken.’
De raad van bestuur heeft volgens woordvoerder Simon Vink overigens geen plannen voor een leerstoel voor Braungart. De uitzending van Tegenlicht is nog te zien via www.uitzendinggemist.nl.