Nieuws - 15 januari 2014

Coverprijs 2013: Saravanan Subramanian

tekst:
Roelof Kleis

De Coverprijs 2013 is gewonnen door de Indiër Saravanan Subramanian. De ‘vis op zuurstofrantsoen’ kreeg de voorkeur van eenderde van alle bezoekers van de site van Resource.

Er werd massaal en enthousiast gestemd op de tien door de redactie voorgeselecteerde proefschriftcovers. Subramanian nam van meet af aan de kop en stond die niet meer af. In totaal brachten 1602 personen hun stem uit. Tweede werd na een eindsprint Ellen de Hollander (cover: antropometrie en veroudering) met eenvijfde van de stemmen. Na een aanvankelijke nek-aan-nekrace met Subramanian eindigde Cindy ten Broeke (Cover: bladluizen bedreigen sla) met 13 prcent van de stemmen als derde. 

Subramanian deed onderzoek naar de relatie tussen voedselopname van vissen en het zuurstofgehalte van het water. ‘Ik heb de hypothese onderzocht dat de hoeveelheid voer die een vis eet afhangt van de zuurstofopname. Die relatie tussen zuurstof, voedsel, water en de regenboogforel (mijn modelvis) wilde ik op de cover weergeven.’  Hij vroeg zijn Indiase collega, vriend en visserijdeskundige Dasari Bhoomaiah om een illustratie te maken. Hij bedacht het idee van het zuurstofmolecuul dat als een soort broekriem letterlijk de groei van de vis beperkt.

Subramanian  promoveerde begin december en wil graag in Wageningen blijven werken. Hij is bezig een aanstelling te krijgen als postdoc bij de leerstoelgroep Aquacultuur en Visserij.

Ellen de Hollander.jpg
Cindy ten Broeke.jpg