Nieuws - 12 maart 2020

Coronacrisis leidt tot veel vragen bij WUR

tekst:
Albert Sikkema

WUR-woordvoerder Simon Vink is de laatste week continu bezig met het beantwoorden van vragen en zorgen over het Coronavirus.

Medewerkers willen toestemming om niet te komen werken omdat ze astma hebben, of omdat de partner COPD of koorts heeft. En waarom is gebouw Radix op de campus nog open terwijl daar een week geleden een medewerker met COVID-19 is gediagnosticeerd, vraagt men zich af. En waarom verbiedt WUR, in navolging van Unilever en Friesland Campina, medewerkers niet om naar externe bijeenkomsten te gaan of om gasten te ontvangen?

Er zijn veel vragen en onduidelijkheden over hoe WUR de Corona-epidemie aanpakt, vooral bij buitenlandse medewerkers en studenten. Zo willen sommige Chinese studenten terug naar China, omdat ze het idee hebben dat de Chinese overheid het virus beter bestrijdt dat de Nederlandse. Er zijn ook studenten die zich zorgen maken dat ze niet op stage kunnen of geen examen kunnen doen door het coronavirus en dat ze daardoor studievertraging krijgen en extra kosten moeten maken.

Vink herhaalt dat WUR de landelijke richtlijnen van het RIVM volgt. Die houden in dat iedereen die zich niet safe voelt op de campus, thuis kan werken. Medewerkers en studenten die zich ziek voelen, wordt dringend gevraagd om thuis te blijven en uit te zieken. Ook krijgen medewerkers het advies om niet te reizen als dat niet noodzakelijk is en om zoveel mogelijk te vergaderen via Skype.

Tot dusverre gaan de meeste interne bijeenkomsten, zoals colleges, door. Volgens Vink kijkt de raad van bestuur naar verschillende scenario’s als het virus zich verder blijft verspreiden. Daaronder zijn, in het uiterste geval, scenario’s om alle onderwijs in de grote collegezalen op de campus te staken of de campus zelfs te sluiten. Er zijn nu al stemmen die oproepen tot zo’n drastische maatregel, maar de raad van bestuur ziet er – in navolging van het RIVM – op dit moment niet de meerwaarde van in.  

Vink adviseert medewerkers en studenten om elke dag de richtlijnen op de website van WUR (wur.nl) te bekijken en om de adviezen van RIVM te volgen.