Nieuws - 14 april 2020

Corona vertraagt rondweg-MER

tekst:
Roelof Kleis

Door de coronacrisis is de presentatie van het milieueffectrapport (MER) over de rondweg om de campus uitgesteld. Deze week zou het rapport verschijnen.

De rotonde bij de entree van de campus in coronatijd © Roelof Kleis

Die planning haalt de provincie Gelderland niet. Wanneer de studie wel wordt gepresenteerd is niet duidelijk. Het rapport brengt in kaart wat de file-aanpak om de campus betekent voor het milieu. Concreet gaat het om een nieuwe rondweg om de campus of het zodanig aanpassen van de bestaande wegen dat de doorstroming verbetert.

Groei
Intussen is wel de nieuwe verkeersprognose voor 2030 bekend. Die berekening moest opnieuw worden gedaan, omdat er fouten waren gemaakt. Bovendien zijn de jongste ontwikkelingen meegenomen wat de groei van het aantal inwoners en arbeidsplaatsen betreft. Daaruit blijkt dat het verkeer aanzienlijk zal toenemen dit decennium.

Kaartje_onderzoek_tijdelijke_maatregelen.jpg

Het aantal autoritten in Wageningen neemt 5-15 procent toe, voor respectievelijk een scenario met minder of meer groei. Dat zorgt voor files in de ochtend- en avondspits op de Mansholtlaan, de Nijenoordallee. De file begint ’s morgens op de Mansholtlaan vanaf de A12 al bij Bennekom (Van Balverenweg) en op de Diedenweg al bij de rotonde met de Hollandseweg.  


Werkgelegenheid
De verkeersgroei wordt veroorzaakt door een toename van het aantal inwoners met 8-14 procent (3100-5500). In Wageningen groeit de werkgelegenheid met 10-20 procent. De campus neemt een flink deel van die aanwas voor haar rekening. WUR groeit zelf flink, maar ook de business-strip met Plus Ultra II, Born-Oost en het Business Science Park Kortenoord. Om de verkeersdruk op korte termijn te verlichten, zijn overigens (zie plaatje) een aantal maatregelen in studie opgenomen.

De jongste verkeerscijfers zijn ook gebruikt voor de MER-studie naar de verschillende varianten van een rondweg. Gedeputeerde Staten gaan nog voor de zomer een keuze maken uit de diverse opties. Na de zomer nemen Provinciale Staten een beslissing. Het zal dan naar verwachting nog wel een paar jaar duren voordat de eerste schop de grond in gaat.