Nieuws - 29 november 2001

Controleurs zien geen verschil tussen wel en niet goedgekeurde genplant

Controleurs zien geen verschil tussen wel en niet goedgekeurde genplant

Genetisch ingenieurs kunnen sleutelen aan planten wat ze willen. Controleurs zijn niet in staat om goedgekeurde genplanten te onderscheiden van genplanten die nog niet zijn gekeurd, of zelfs zijn afgekeurd. Dat zegt onderzoeksinstituut Rikilt in een rapport voor de Raad van Volksgezondheid en Zorg.

Controleurs kunnen zien of een plant gemodificeerd is, maar niet of die wijziging is toegestaan. Daarvoor zijn DNA-banken nodig, waarin bedrijven hun nieuwe stukjes genetisch materiaal opslaan. Controleurs zouden toegang tot die bestanden moeten hebben, schrijft Rikilt.

Hoewel Rikilt vindt dat toegelaten genplanten even veilig zijn als hun conventionele tegenhanger, kunnen verkeerde genetische ingrepen gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Door de modificatie gaan planten nieuwe eiwitten aanmaken, die de planten bijvoorbeeld meer weerstand geven tegen bestrijdingsmiddelen of die zelf als bestrijdingsmiddelen functioneren. Die eiwitten kunnen allergische reacties oproepen.

De risico's van genproducten op de lange termijn zijn nog onbekend. Daarom moeten onderzoekers op zoek gaan naar eventuele schadelijke effecten op consumenten. Zo'n Post Marketing Surveillance kan alleen goed werken als onderzoekers en controleurs de herkomst van genproducten kunnen traceren, stelt het rapport.

Minister Borst heeft het rapport met de bijdrage van Rikilt op 31 oktober aan de Tweede Kamer aangeboden. Het rapport heet Gezondheidsrisico's voorzien, voorkomen en verzekeren. Borst had de Raad in 1999 gevraagd om de nieuwe risico's voor de gezondheid in kaart te brengen, zoals Aids, BSE, resistente ziekteverwekkers en bioterrorisme. | W.K.