Wetenschap - 7 juni 2007

Consument wil geen genvlees

De consument blijft vooralsnog de bepalende factor voor de toepassing van genetische manipulatie bij varkens. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Tatiana Novoselova. De Russin onderzocht bij het Institute for Risk Management in Agriculture de acceptatie en toepassing van moderne biotechnologie op verschillende onderdelen van de varkensketen.
Novoselova ziet weinig mogelijkheden voor toepassing van genetische modificatie bij varkens. Haar berekeningen laten zien dat het profijt voor veehouders beperkt is, terwijl consumenten niet zitten te wachten op genetisch veranderd varkensvlees.
De meeste consumenten laten hun opvatting over de toepassing van genetische manipulatie niet veranderen als daardoor voordeliger of veiliger vlees wordt geproduceerd. Veehouders zijn eerder bereid met behulp van biotechnologie aan de erfelijke eigenschappen van hun varkens te laten sleutelen, maar zij zien ook de huiver bij de consument. Bovendien is het ook de veehouders niet duidelijk of met de technologie werkelijk winst valt te behalen.
De toepassing van genetisch veranderd voer in de veehouderij wordt nog het meest geaccepteerd, zegt Novoselova. In de veehouderij in Nederland wordt overigens al genetisch veranderd soja gebruikt. / Jan Braakman

Tatiana Novoselova promoveert op 8 juni bij prof. Ruud Huirne, hoogleraar Economie van de diergezondheidszorg en voedselveiligheid.