Nieuws - 23 maart 2018

Connect houdt zetels na hertelling

tekst:
Roelof Kleis

Nieuwkomer Connect Wageningen behoudt haar twee zetels in de raad. Hertelling van een deel van de stemmen heeft geen andere uitslag opgeleverd.

© Sven Menschel

Dat maakte burgemeester Geert van Rumund vanmiddag bekend als voorzitter van het Centraal Stembureau, na een hertelling van de stemmen van vier stembureaus. Die hertelling was volgens de burgemeester nodig, omdat het verschil tussen studentenpartij Connect Wageningen en de ChristenUnie slechts drie stemmen bedroeg. Connect Wageningen kreeg daardoor een restzetel, ten koste van de ChristenUnie die op een zetel bleef steken.

Definitief
Analyse van de aangeleverde cijfers van de stembureaus liet zien dat er mogelijk fouten waren gemaakt. Het Centraal Stembureau besloot daarom bij vier stembureaus de telling over te doen. Dat leverde wel andere cijfers op, maar geen andere uitslag. Het verschil van drie stemmen in het voordeel van Connect Wageningen werden er nu twintig: 1300 om 1280. Die uitslag is nu definitief.

‘Balen’, reageert lijsttrekker van de ChristenUnie Peter de Haan. ‘We staan al heel lang op een zetel in de raad. We zijn een paar keer dichtbij een tweede zetel geweest, maar nog nooit zo dichtbij als nu. Eén ding is hiermee wel duidelijk: elke stem telt.’ Marc Reijerman, lijsttrekker van Connect Wageningen is ‘heel blij’. ‘Ik ben doodgegaan van de spanning de afgelopen dagen’, voegt hij er eerlijk aan toe.

Ik ben doodgegaan van de spanning de afgelopen dagen
Marc Reijerman

Volgens Van Rumund is er geen reden om te twijfelen aan de tellingen van de andere vijftien stembureaus. Het Centraal Stembureau heeft daarom besloten die tellingen niet over te doen. De oude gemeenteraad, die maandagavond bijeenkomt, kan besluiten dat dat wel moet. Maar dan moet er volgens Van Rumund wel ‘gerede twijfel’ zijn dat er fouten zijn gemaakt. En die twijfel is er bij het Centraal Stembureau niet.

Hertelling
De Haan (ChristenUnie) laat desgevraagd weten dat hij nog niet weet of hij een poging gaat doen de hele telling over te laten doen. ‘Het verschil is alleen maar groter geworden in plaats van kleiner. Een foutje is snel gemaakt. Ik heb zelf vaak op stembureaus gezeten, dus ik weet hoe het werkt. Er zit geen opzet achter. Bovendien, ik kan wel hertelling willen, maar dan moet ik een meerderheid van de raad achter me krijgen. Daar wil ik nog even rustig over nadenken.’

Intussen beginnen morgen (zaterdag) al de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie. Die besprekingen vinden in het openbaar plaats in de raadzaal. Als grootste partij heeft GroenLinks het voortouw genomen. De partij schuift als informateur Jan van der Meer naar voren, oud-wethouder in Nijmegen. Connect Wageningen gaat die besprekingen volgens Reijerman open in. ‘Wij staan open voor deelname aan de coalitie. Maar de grote partijen zijn aan zet.'