Nieuws - 1 januari 1970

Conditie scholekster slecht in kokkelvisgebied Waddenzee

Scholeksters hebben een slechtere conditie als ze op plekken in de Waddenzee zitten waar kokkelvissers vissen. De overlevingskans voor de vogels is op die plekken lager dan in de voor vissers gesloten gebieden. Het rare is dat de scholeksters blijven zitten op de verslechterde plekken en niet verhuizen naar de voedselrijkere, voor visserij gesloten gebieden.

Dit schrijven dr Simon Verhulst van de Rijksuniversiteit Groningen en drs Kees Overbeek, drs Anne Rutten en dr Bruno Ens van Alterra Texel in het wetenschappelijke tijdschrift Ecology and Society dat gratis is te lezen op internet.
In de beviste gebieden hebben de scholeksters 43 procent meer kans om te sterven, blijkt uit metingen aan bloedparameters, lichaamsgewicht en -grootte, en het verband tussen conditie en sterfte. Volgens de onderzoekers komt dat door gebrek aan schelpdieren. Het is waarschijnlijk dat de veertig procent daling van het aantal scholeksters in de afgelopen jaren minstens voor een deel te wijten is aan de schelpdiervisserij.
Merkwaardig genoeg blijken de scholeksters niet massaal te verkassen van de slechte plekken in de voor vissers open gebieden naar de betere, voedselrijkere gesloten gebieden. Volgens Ens is dat waarschijnlijk een kwestie van 'plaatstrouw'. ,,De scholeksters kiezen in hun jeugd voor een goede plek om te overwinteren, en daar komen ze elk jaar terug'', zegt hij. ,,En scholeksters kunnen wel veertig jaar oud worden. Waarschijnlijk heeft het ook met sociale relaties te maken. Ze komen bijvoorbeeld elk jaar terug naar de plek waarvan ze weten dat ze er de baas zijn.'' | M.W.