Wetenschap - 14 februari 2002

Computerzalen op slot na diefstal

Omdat er steeds meer uit universiteitsgebouwen werd gestolen, gaan zalen met computers en beamers ook overdag op slot. "De zalen zijn dicht als je een computer nodig hebt", klaagt Bart de Koning van de Progressieve Studenten Fraktie. Studenten moeten eerst een docent opzoeken en die moet de sleutel van de computerzaal halen.

Bodemkunde is ??n van de gebouwen met beperkte faciliteiten. Hier mag een student alleen gebruik maken van een computer wanneer hij daar een practicum doet. Een medewerker van het secretariaat op Bodemkunde weet ervan: "Eerst waren die zalen altijd open, ook buiten de toegankelijke uren. Dat is er automatisch ingeslopen. Op verzoek van de systeembeheerder doen we nu alle collegeruimten op slot en de docenten halen de sleutel bij ons op. Dat die zalen worden afgesloten, is puur tegen diefstal. We hebben geen portier, maar moeten wel iets aan de beveiliging doen. Tot nu toe gaat dat goed. Er wordt op het moment niets gestolen."

Drs Paul Deneer van Onderwijs- en studentenaangelegenheden zoekt naar oplossingen voor de bereikbaarheid van de computerzalen. "We gaan kijken of we daar een praktische oplossing voor kunnen vinden. Enerzijds wil je niet dat het materiaal meegenomen wordt en anderzijds moeten deze faciliteiten wel beschikbaar zijn voor de eigen studenten. Op centrale plekken zoals het Computechnion kunnen studenten in ieder geval terecht, ook 's avonds, want er is daar toezicht op de computers." | M.Hk