Nieuws - 24 april 2008

Computeradvies voorkomt uitgeputte asperges

Na Sint Jan – 24 juni - geen asperges meer steken. Het is volkswijsheid die telers straks kunnen vergeten. Het PPO-proefcentrum Vredepeel werkt namelijk aan een computerprogramma dat aspergetelers precies vertelt wanneer ze moeten stoppen met oogsten. Dit voorkomt dat de aspergewortels uitgeput raken en er volgend seizoen weinig te oogsten valt.

nieuws_2125.jpg
‘Aspergetelers willen altijd zo vroeg mogelijk beginnen met oogsten, maar het is minstens zo belangrijk op het goede moment te stoppen’, vertelt Jos Wilms van het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving in het Limburgse Vredepeel. De groei van asperges – eigenlijk ondergrondse stengels – is alleen mogelijk door de voorraden die in de wortels zijn opgeslagen. Als een teler te lang met oogsten doorgaat, blijven er te weinig suikers in de wortel achter om na de oogsttijd nog met voldoende blad boven de grond te komen. En het zijn juist de groene stengels en bladeren die het de aspergeplant in de nazomer weer mogelijk maken een flinke voorraad suikers in de wortel op te slaan.
In het nieuwe onderzoeksproject meten telers gedurende het seizoen verschillende keren het suikergehalte in de wortels. ‘Je verzamelt met een grondboor in een aspergebed een paar wortels op een twintigtal plekken, gooit ze in de vriezer en na ontdooien stop je ze in een knoflookpers. Daarna meet je het suikergehalte’, legt Wilms uit.
De metingen worden in een computerprogramma verwerkt tot een advies. Hiervoor wordt samengewerkt met het Duitse proefstation in Geisenheim. Wilms: ‘Zij hebben de software afgeleid van een Nieuw-Zeelands systeem voor groene asperges en toepasbaar gemaakt voor witte asperges.’ Dit seizoen wordt het computerprogramma Aspire door tien Nederlandse telers getest.