Nieuws - 8 maart 2012

Compensatie sociale masters voor langstudeerboete

Raad van bestuur betaalt de boete maximaal een jaar. 'Student moet de ruimte krijgen voor uitloop.'Wageningse studenten die een tweejarige master doen in de sociale wetenschappen, kunnen toch een jaar extra studeren zonder Halbeheffing.  De raad van bestuur heeft besloten om deze uitlopers maximaal een jaar te compenseren voor het extra collegegeld dat ze moeten betalen, ruim drieduizend euro. De universiteit maakt daarmee een eerdere, tijdelijke regeling permanent en volgt zo het advies van een commissie die zich eerder dit jaar uitsprak over de toekomst van de sociale masters.
De Wageningse sociale masters dreigden door de langstudeerboete in het nauw te komen. Omdat het ministerie ze maar voor één jaar bekostigt, wordt het tweede masterjaar als uitloop gezien. Studenten die na die twee jaar uitlopen, het gros, krijgen dus direct te maken met de langstudeerboete. Onterecht, vindt rector Martin Kropff, die de gamma-studenten net zo wil behandelen als bèta-studenten die een tweejarige master doen. 'De masters in de social sciences zijn als tweejarige opleiding geaccrediteerd, dus moet je ook daar de studenten ruimte geven voor enige studie-uitloop.' Kropff deelt de inschatting van de commissie-Mol dat de Wageningse masters zich op kwaliteit moeten onderscheiden, zodat de studenten toch voor een tweejarige opleiding in de sociale wetenschapen blijven kiezen.
Master afronden
De compensatie geldt voor studenten bij de opleidingen International Development Studies; Applied Communication Science; Management, Economics and Consumer Studies, en Development and Rural Innovation. Daar studeren jaarlijks 100 à 120 studenten af. Voorwaarde is wel dat de studenten hun master afronden. Naar schatting kost de regeling de universiteit twee tot tweeënhalve ton per jaar.