Nieuws - 1 januari 1970

Communicatie aan de wandel

Met een flinke wandeling in de bossen vierde de leerstoelgroep Communicatie en Innovatiestudies op vrijdag 17 september haar veertigjarig bestaan. Ook prof. Cees van Woerkum trok er de wandelschoenen voor aan.

De ruim veertig medewerkers van de grootste leerstoelgroep in de sociale wetenschappen van Wageningen Universiteit liepen van Wageningen naar Bennekom en terug. De oprichter van de groep, emeritus hoogleraar Anne van den Ban, liep kwiek mee.
Wat nu Communicatie en Innovatiestudies heet, begon in 1964 als leerstoelgroep voorlichtingskunde. In die tijd werkte Anne van den Ban als socioloog in Wageningen. De wereldvoedselorganisatie FAO liet weten voorlichting over de landbouw belangrijk te vinden, en dat was de aanzet voor de oprichting van de leerstoelgroep voorlichtingskunde. Van den Ban werd de eerste leerstoelhouder. Hij schreef een standaardwerk over agrarische voorlichtingskunde dat in meer dan tien talen werd vertaald.
Van den Ban laat nog steeds veel van zich horen in debatten en discussies, en promovendi die bij hem aankloppen, vinden een luisterend oor. Inmiddels gaat het de groep niet meer alleen om voorlichting, maar probeert die via de communicatiewetenschap een brug te slaan tussen b├Ętawetenschappen en sociale wetenschappen. / JT