Nieuws - 17 oktober 2019

Commissie-Van Rijn

tekst:
Guido Camps

Onze eigen bestuursvoorzitter Louise Fresco slaakte een kreet van empathie op Twitter: meer geld naar technische universiteiten is een goede zaak, maar niet ten koste van onze broeders in the gammawetenschappen. Ze refereerde aan de commissie-Van Rijn die adviseerde meer geld richting de bèta’s te schuiven.

Hoewel de woorden van Fresco sympathiek overkomen, zal zij zich achter de schermen wellicht ook in de handen wrijven. Wageningen is immers een van de winnaars van deze herverdeling. Elke leerstoelgroep krijgt één fte cadeau om de onderzoeks- en onderwijslast te verlichten; een gigantische investering met meer dan tweehonderd leerstoelhouders.

Het worden taaie jaren voor de alfa’s en gamma’s, ben ik bang

Twee grote sterren binnen de gammawetenschappen, de Leidsche hoogleraar Ionica Smeets en de Groningse hoogleraar Casper Albers, beklaagden zich in hun columns in landelijke kranten en op Twitter. Helaas denk ik dat zij juist het punt van de commissie-Van Rijn bevestigen. Beiden zijn werkzaam in en voorvechters van het gamma-onderzoek, maar hun achtergronden zijn respectievelijk wiskunde en econometrie: echte bèta’s dus.

Investeringen in bèta-onderzoek zullen via een omweg de gamma’s wel in leven houden, is waarschijnlijk de Haagse redenering. Bovendien is de herplaatsing van een wiskundige of een econometrist in het zakenleven gemakkelijker dan die van een kunsthistoricus. Ik verwacht dat Den Haag alleen maar sterker zal inzetten op tech, en minder op gamma.

Tijdens het schrijven van deze column kwam er nog een persbericht uit Den Haag: er wordt de komende jaren 2 miljard geïnvesteerd in kunstmatige intelligentie. Het worden taaie jaren voor de alfa’s en gamma’s, ben ik bang.

Guido Camps (34) is dierenarts en postdoc bij Humane Voeding. Hij houdt van bakken, bijen houden en bijzondere dieren.