Wetenschap - 26 september 2002

Commentaar: Oormerken voor hooglanders

Commentaar: Oormerken voor hooglanders

De algemene inspectiedienst (AID) heeft proces-verbaal opgemaakt tegen de vereniging Natuurmonumenten. Die heeft tot november de tijd om Schotse hooglanders in natuurgebied 'Het Witte Veen' alsnog te voorzien van een gele oorflap. De dieren zonder oormerk werden vorig jaar tijdens de MKZ-crisis geboren. De beheerders van het terrein mochten de terreinen toen niet betreden. Natuurmonumenten gaat de dieren nu aan DNA-onderzoek onderwerpen om de ouderrelaties vast te stellen, want zonder duidelijke moeder geen oormerk. En zonder oormerk moeten de dieren afgemaakt worden. Overdreven regelzucht?

Ing. Dolf Smits, onderzoeker IMAG:

"Tja, het zijn natuurlijk geen Nederlandse verzinsels, die flappen. We zijn wat dit betreft gebonden aan Europese richtlijnen. Ik kan me wel voorstellen dat je wilt weten welke runderen er op zo'n natuurterrein lopen. Ze lopen vaak dicht bij melkveebedrijven. Je kunt je indenken dat je wilt weten welke dieren aanwezig zijn op zo'n terrein als er weer eens MKZ uitbreekt."

"Waarom je dan de ouderrelatie wilt vaststellen, zou ik ook niet zo goed weten. De dieren worden voor zover ik weet niet gebruikt voor consumptie, dus BSE kan het probleem niet zijn. Ik vraag mij sowieso af of de registratie in het verleden wel goed is gebeurd bij dieren in natuurgebieden. Ik begrijp dat ze de dieren elk jaar bijeen drijven om oormerken in te doen. Zeker als de kalveren al wat ouder zijn, kun je nooit meer met zekerheid zeggen welke koe de moeder is. Registratie van het gebied waar de dieren geboren zijn, lijkt me eigenlijk voldoende."

"Er zijn trouwens al veel betere systemen dan de oorflappen, maar die zijn nog niet toegestaan door de Europese Unie. Elektronische registratie is beter voor de dieren en eenvoudiger voor de boeren. Er ligt al een rapport bij de Europese Unie over zulke registratiesystemen. We zouden meteen van start kunnen gaan, maar de ambtelijke molens draaien niet zo snel."

"Bij de elektronische registratie kun je denken aan elektronische oorflappen die op afstand af te lezen zijn. Die zijn veel kleiner dan de gele flappen die nu verplicht zijn. Wij hebben onderzoek gedaan naar bolussen. Dat zijn transponders van ongeveer twee centimeter doorsnede en zeven centimeter lengte die in de netmaag van de koe wordt gebracht. We hebben al lang ervaring met bolussen met medicijnen. Die zijn ongeveer net zo groot en geven medicijnen af in de maag. Ik heb nog nooit gehoord dat die dingen welzijnsproblemen opleveren voor de dieren. Dat in tegenstelling tot de oorflappen. Zeker bij dieren in de natuur leiden die vaak tot problemen. Dan blijven de dieren met hun flap achter de struiken hangen en scheurt het oor. Je kunt je voorstellen dat het erg vervelend is voor het dier om in dat beschadigde oor opnieuw een flap aan te brengen." | K.V.