Nieuws - 30 mei 2002

Commentaar: Kale kip

Commentaar: Kale kip

Een filmpje van de kale kippen van de Isra?lische hoogleraar dr Cahaner ging de hele wereld over. De kale kip heeft verschillende voordelen volgens Cahaner. Ze is beter geschikt voor een warm klimaat. De kippenstal hoeft minder goed geventileerd te worden. Verder gaat geen kostbaar voer verloren aan veren die er later toch maar weer afgeplukt moeten worden. En ook in de keuken zou de kale kip voordelig zijn, zij heeft namelijk minder onderhuids vet. Dus blij met de kale kip?

Dr Ren? Kwakkel, onderzoeker dierlijke productiesystemen Wageningen Universiteit:

"Nee, ik vind het te zot voor woorden. Wij zijn juist bezig om robuustere dieren te krijgen, dit gaat daar lijnrecht tegenin. Wij willen juist dieren die onder verschillende omstandigheden te houden zijn, en als het ware dichter hun natuurlijke voorouders benaderen. De kale kippen moet je bij wijze van spreken bij 22,3 graden houden in een volledig geconditioneerde stal.

Natuurlijk is het zo dat wij onze huisdieren al eeuwen naar onze hand zetten. Varkens hebben ook nauwelijks meer haren en onze koeien geven astronomische hoeveelheden melk als je ze vergelijkt met hun wilde stamouders. Maar de laatste jaren zie je juist een trend naar robuustere dieren. Wij werken bijvoorbeeld met vleeskuikens die een langere groeiduur hebben. De vleeskuikens zijn eerder sterk geselecteerd op groeisnelheid. Vooral de eetbare delen groeien hard, zoals de borst, die gebruikt wordt voor de kipfilet. Daardoor treedt scheefgroei op en groeien de kuikens soms zelfs dood. De organen kunnen de ontwikkeling dan niet bijhouden. Die uitwassen willen we uitbannen door het dier weer meer in balans te krijgen. Die kale kip is ontwikkeld vanuit een eng economisch concept. Het is een stap in de ontwikkeling waarbij wij de dieren volledig naar onze hand zetten.

Ik kan niet zo goed inschatten wat het gemis van veren betekent voor het welzijn van een kip. Ik denk dat de dieren nog wel stofbadgedrag vertonen, dat mist natuurlijk zijn normale uitwerking, maar ik heb geen idee welke gevolgen dat heeft. Die Isra?lische hoogleraar stelt dat er minder kannibalisme voorkomt. Er zijn geen veren, dus verenpikkerij is geen probleem, is zijn redenering. Dat lijkt mij wat simpel. Een kippenhuid is erg dun, ik kan me voorstellen dat de naakte huid juist gevoeliger is voor pikken. Cahaner zegt dat hij geen pikkerij heeft waargenomen bij de dieren, maar dat kan natuurlijk ook aan de gebruikte dichtheid liggen. Als er weinig dieren op een vierkante meter zitten, komt pikken minder voor.

Ik denk trouwens niet dat we de kale kip snel in Nederland zullen zien. Zij is voor Nederlandse kippenhouders niet interessant omdat hier nauwelijks hittestress voorkomt. Ik denk eerder dat je het tegenovergestelde zou zien. De kale dieren zullen in Nederlandse omstandigheden meer moeten eten om warm te blijven. In warmere landen zijn trouwens al kippen die goed bestand zijn tegen de warmte, de 'naakthalzen'. Dus ook daar is zo'n kale kip niet echt nodig. | K.V.