Nieuws - 24 maart 2016

Column: wage ningen

tekst:
Stijn van Gils

Natuurlijk, er zijn ergere dingen – klimaatverandering, IS, discriminatie – maar soms is het gewoon fijn om je op te winden over iets kleins.

Vroeger had ik daarvoor de fietsbrug bij het Forum, die door extra aangebrachte antislip-ribbels nauwelijks nog te befietsen is. Heerlijk was dat. En het schiep een band. Het is immers gemakkelijk medestanders te vinden die zich ook kapot ergeren aan de ribbels. Het maakte mijn leven net een beetje dragelijker. Ten minste, tot ik verhuisde en de fietsbrug niet langer op mijn route lag.

Nu heb ik eindelijk iets nieuws: het grote bord dat ons welkom heet op Wageningen Campus. De onderkant is gifgroen en lijkt met de witte letters ‘welcome’ te willen zeggen dat je alleen naar binnen mag als je Engels spreekt. De bovenkant is wit en bevat in een net niet serieus lettertype de woorden wage, ningen en campus. Geniaal! Hiermee weet de ontwerper kinderachtigheid (die w), steriliteit (dat wit) en anonimiteit (ligt hierachter een verzorgingshuis of een autodealer?) op sublieme wijze te combineren met een spelfout (het is natuurlijk Wageningen).

Op Facebook ergeren vrienden en collega’s van over heel de wereld zich met mij mee. ‘Was er nog niet voldoende verwarring met Wageningen UR-merken als WU, WUR, DLO, PRI, LEI en moet er nog een merknaam voor de campus bij?’, zegt de één. ‘This is awful’, zegt de ander. Zelfs Wageningen UR-woordvoerder Simon Vink begrijpt alle verwarring. ‘Maar dat komt wel goed, hoop ik’, laat hij op Twitter weten.

Ik denk dat hij gelijk krijgt. De eerste buitenlandse studenten zijn reeds poserend bij het bord gesignaleerd.

Stijn van Gils (28) doet promotieonderzoek naar ecosysteemdiensten in de landbouw. Maandelijks beschrijft hij zijn worsteling met het systeem wetenschap.