Wetenschap - 7 november 2002

Column: Weg met het Braakhekke-effect

Eindelijk hebben onze universitaire bestuurders het door. Nederland is allang geen calvinistisch land meer. De nieuwe rijken etaleren tegenwoordig, net als de oorlogswinstmakers na de Eerste Wereldoorlog, uitbundig hun materi?le verworvenheden. Wie het breed heeft, laat het breed hangen. Geen auto is te duur, geen zwembad te groot, geen maaltijd te exquis, geen pak te scherp, geen decollet? te diep en geen geliefde is meer te blond en te bruin. Rijkdom moet tegenwoordig aan de losers en het klootjesvolk worden getoond. Daarom is het zo goed dat de beambten van de WUR de markt en de tijdgeest zo haarfijn aanvoelen. Weg met de jaarlijkse gore ongein om aankomende studenten en hun zorgzame ouders gebakken sprinkhanen en wormen voor te zetten. Want 'food valley' moet het Naarden van de Veluwezoom worden of beter nog het Monte Carlo van Nederland. Daarom is het zo goed dat Hotel De Wereld eindelijk weer een echt hotel-restaurant wordt. En niet zo maar een hotel-restaurant, maar een vernieuwend hotel-restaurant van internationale allure en natuurlijk met Michelin-sterren. Het wordt volgens de uitbater een hotel dat zich kan meten met de Ritz in Barcelona, het Palace in Madrid of het Savoy in Londen, om maar te zwijgen over George V in Parijs, Sacher in Wenen en Villa Medici in Rome.

Toch ben ik er niet zo zeker of er wel groot genoeg gedacht wordt. Vijftien luxe hotelkamers en een bruidssuite is te veel, te oubollig, te Wagenings. Schrap tien kamers en de bruidssuite. Iedereen kan tegenwoordig trouwen, dat is iets uit de negentiende eeuw. Toen konden boerenknechten en -meiden niet trouwen, omdat ze zo arm waren als kerkmuizen. Vijf kamers is meer dan genoeg, anders wordt het veel te goedkoop en dan komen er ook gewone hoogleraren met hun partner op af en dat is niet exclusief genoeg. Met hun traktement kunnen die tenslotte ook niet bij Sacher of Steigenberger slapen. Een eetsalon met honderd plaatsen is natuurlijk helemaal flauwekul. Wij gaan Braakhekke toch niet nadoen. In zijn garage komt van alles over de vloer, dat kunnen we hier niet hebben. Stel je voor dat Vanessa, Patricia Paay of erger nog Heinsbroek en Jan de Bouvrie hier komen lunchen, dan gooi je goeie naam gelijk te grabbel. Maak er maar een lounge van waar de mooiste en rijkste studentes kunnen netwerken en aan de champagne kunnen nippen. Dat helpt als de inspecteurs van Michelin op bezoek komen.

En ga in het deftige restaurant vooral niet op de P? Pastinaken-toer. Daar zijn we sinds de geitenwollensok uit Wageningen is verdwenen helemaal vanaf. Voor een rijke gourmand geldt slechts ??n leuze 'hoe viezer, des te lekkerder'. Dat weet iedereen, dat kunnen we iedere week in de bladen lezen. Serveer daarom in ruime mate ganzenlevers, zet afgeschoten zwijnen uit de domeinen voor, dien bestorven haas en hert op, doe desnoods iets met Italiaans kalfsvlees of met rottende mispels, maar begin nooit en te nimmer aan politiek correcte maaltijden. Daar valt bij de nieuwe rijken, zelfs al kost het menu van de dag tweehonderd euro, geen eer mee te halen.

Kees de Hoog