Wetenschap - 17 mei 2001

Column: Weg met gemuis en werkdruk

Als het goed is, is men inmiddels overal hard bezig om de werkplekken te verbeteren. Iedereen moet een plekje kunnen krijgen dat aan de nieuwste arbo-normen voldoet. Op steeds meer pc's is zo'n irritant programmaatje ge?nstalleerd dat, precies wanneer je geconcentreerd een moeilijke Engelse zin zit te typen, een venster op je scherm tovert dat je aanmaant om een micropauze te nemen en die te vullen met allerhande kantoor-aerobics. Het geeft zelfs feilloos aan wanneer je zin hebt om te gaan lunchen of behoefte hebt aan een kop koffie. Knap staaltje programmeerwerk hoor, is vast een duur programma.

Volgens mij zijn er wel betere manieren om RSI te voorkomen. Goedkoper ook. Die arbo-stoelen kosten ook een vermogen, als je het mij vraagt.

Aangezien RSI bij studenten en werknemers van Wageningen UR de laatste jaren explosief is toegenomen, lijkt het mij logisch dat de belangrijkste oorzaak van dit verschijnsel in die periode eveneens is toegenomen.

Zijn de werkplekken binnen Wageningen UR de laatste jaren dermate verslechterd dat hieruit de RSI-toename verklaard kan worden? Volgens mij zijn de werkplekken er alleen maar beter op geworden. Niet meer te veel in investeren dus. Er zijn geen empirische aanwijzingen dat het helpt. Hoe slechter de werkplek, des te meer zin heb je om zo nu en dan even op te staan en je uit te rekken. Weg met die arbo-stoel!

Neemt men tegenwoordig zoveel minder pauze dan vroeger? Lijkt me onwaarschijnlijk, en indien het wel zo is, dan is zo'n programmaatje natuurlijk niet de manier om het op te lossen. Het zorgt voor meer frustratie en dus een gespannen houding en dus RSI, terwijl het de oorzaak niet wegneemt. De belangrijkste oorzaken van te weinig pauze lijken me een te hoge werkdruk en gefrustreerd computergebruik.

De werkdruk is inderdaad zowel voor studenten als voor personeel toegenomen. Lijkt me zinvol om eens te kijken of je daar wat aan kan doen, heren bestuurders. Kon toch wel eens zinvoller zijn dan jullie denken.

Verder zijn er binnen het computergebruik een paar duidelijke trends te zien de laatste jaren: overgang van tekst- naar muis-geori?nteerde programma's, steeds snellere computers en steeds intensiever internetgebruik. Het merendeel van het werk dat met de pc gebeurt, kun je eigenlijk net zo goed met programma's als WP 4.2 en Lotus 123. Het kon ook net zo goed op een 486, een computer die je nu voor een geeltje op de rommelmarkt koopt. WP 4.2 werkt op zo'n oude 486 ongeveer net zo snel als Word 2000 op een pentium. En alle toeters en bellen uit Word zijn misschien wel leuk, maar meestal volkomen overbodig. Ze zorgen alleen maar voor meer gemuis en frustratie. En al dat ge?nternet doe je natuurlijk niet tijdens werktijd. Dat doe je in de pauzes. U voelt hem al aankomen: weg ermee.

De beste anti-RSI-werkplek is een gezellige werkplek, een flink bureau waarop je boeken en tijdschriften kwijt kunt (motiveert tot het houden van een leespauze) en daarop een lekkere trage ouderwetse DOS-bak. Niks geen muis, niks geen internet. En niks geen RSI.

Vincent Schut